El Govern basc (PNB-PSE), presidit per Iñigo Urkullu, i el PP, han firmat aquest dilluns un acord pel qual els populars es comprometen a abstenir-se en la votació dels Pressupostos d'Euskadi per a aquest any -la qual cosa garanteix que s'aprovin-, a canvi de modificacions valorades en 29 milions d'euros (un 0,26 per cent de la quantia dels Comptes) i d'alguns compromisos en matèria fiscal.

L'acord ha estat firmat aquest dilluns en el Parlament basc pel conseller d'Hisenda i Economia, Pedro Azpiazu, i el portaveu d'economia del PP, Antón Damborenea, que han subratllat que es tracta d'una "bona notícia" i d'un pacte "positiu".

El pacte consisteix en un document de bases que, posteriorment, s'haurà de concretar en un acord sobre les esmenes específiques que el PP pretén introduir en el Projecte de Pressupostos bascos per a aquest any.

Esmenes per 29 milions d'euros

Les esmenes, segons es recull al document, sumaran "un màxim" de 29 milions d'euros (al voltant d'un 0,26 per cent de la quantia dels Comptes), i l'acord sobre les mateixes es podria tancar en un termini de tres o quatre dies.

L'acord contempla el "compromís" d'eliminar de forma progressiva, fins al final de la legislatura, la retallada del set per cent en la quantia dels ajuts a la conciliació de la vida laboral i familiar, una reducció que va ser introduïda per primera vegada als Pressupostos de 2012, aprovats pel Govern basc del PSE amb el suport del PP.