El PSC crida l'atenció a l'alcalde de Blanes, que divendres passat va assegurar en declaracions a El Nacional que respectaria el dret a votar dels catalans i que ell mateix aniria a votar. En un apunt a Twitter, el secretari d'Organització dels socialistes, Salvador Illa, ha dit que les opinions de Lupiáñez "no reflecteixen el pensament del PSC" i que per això li ha demanat que rectifiqui. El missatge d'Illa ha estat retuitejat pel primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que ha insistit en diverses ocasions en què els alcaldes socialistes no col·laboraran en cap referèndum il·legal com l'anunciat per a l'1 d'octubre.

El PSC va enviar instruccions als seus alcaldes perquè no participin en el referèndum, però alguns municipis com el de Lupiáñez, Girona i Terrassa (Barcelona) s'han desmarcat d'aquesta directriu i han dit que no ho impediran.

El PP demana unitat

El secretari general del PP català, Santi Rodríguez, ha fet una crida aquest dilluns al PSC a mantenir un missatge "unívoc" i a coordinar-se sobre el seu rebuig del referèndum d'independència de Catalunya que el Govern planeja celebrar l'1 d'octubre, davant dels alcaldes socialistes que donen suport. En una roda de premsa, Rodríguez ha recordat que l'orientació del PSC en contra del referèndum d'octubre "és molt concreta", però ha lamentat que hi hagi veus que desatenguin des dels ajuntaments les directrius de la direcció socialista.

Si bé ha reconegut que es tracta d'un tema intern del partit, ha assumit que les veus discordants debiliten la posició del PSC, per extensió del PSOE, però també dels partits que pensen que el referèndum que es vol fer és fora de la llei". "El PSC requereix una tasca de coordinació amb els seus regidors per tenir una certa unitat d'acció i una certa coherència", ha advertit el secretari general popular.

Rodríguez considera que Lupiáñez "està intentant quedar bé amb l'opinió pública, més que amb el posicionament del PSC", que no es reflecteix en unes declaracions sobre les quals el secretari d'Organització socialista, Salvador Illa, ja ha demanat rectificació.