El PP trauria un dels seus pitjors resultats de la seva història si avui hi haguessin eleccions generals. És el que s'extreu d'un sondeig electoral de Público, que també apunta a una pujada de PSOE i Ciudadanos.

Segons el sondeig, la gestió dels atemptats terroristes, la corrupció i Catalunya haurien desgastat el govern espanyol. Els populars passarien a tenir 114 escons, 23 menys que els obtinguts en les eleccions de juny de 2016. Amb aquest resultat, el PP trauria el segon pitjor resultat de la seva història, només per darrere dels 107 diputats de les eleccions de 1989.

Per contra, pujarien PSOE i especialment Cs. Els socialistes notarien l'efecte del seu nou secretari general, Pedro Sánchez, encara que d'una forma subtil: la formació passaria de 85 a 89 escons. En paral·lel, el partit d'Albert Rivera passaria de tenir 32 diputats al Congrés dels Diputats a disposar-ne de 56, el seu millor resultat fins al moment.

Unidos Podemos, en la mateixa línia que el PP, cauria. Canviaria els seus 71 diputats —que inclouen En Comú Podem— per 64, deixant pel camí set escons.

Pactes impossibles

Els resultats estimats per Jaime Miquel y Asociados per a Público deixarien de nou la governabilitat a l'aire. Encara que PP i Ciudadanos sumarien un diputat més, es quedarien a sis diputats de la majoria absoluta. Perquè Mariano Rajoy repetís en el càrrec, seria necessari un acord amb un partit nacionalista —com el PNB— o bé un nou acord amb el PSOE.

L'esquerra ho tindria més complicat per assolir un acord. PSOE i Unidos Podemos donarien una coalició de 153 escons, tres menys que en els comicis del 26-J. Faria falta un pacte amb els partits independentistes i nacionalistes.

ERC guanyaria a Catalunya

Els republicans guanyarien les eleccions generals a Catalunya amb 12 diputats, dos més que la coalició En Comú Podem, que es quedaria amb 10. El seguiria el PSC-PSOE, el PDeCAT i Cs amb 9, 7 i 6 escons respectivament. El Partit Popular obtindria un paupèrrim resultat amb només quatre diputats.

Les forces independentistes —ERC i PDeCAT— sumarien en total 18 diputats, un més que el juny de 2016 i per tant es veurien reforçades just abans de la Diada Nacional de l'11 de setembre i a menys d'un mes del referèndum de l'1 d'octubre.