PP i PSOE han votat a favor de la proposta de Cándido Conde-Pumpido, Ricardo Enríquez, Alfredo Montoya i María Luisa Balaguer com a magistrats del Tribunal Constitucional per la quota que correspon renovar al Senat i que haurà d'aprovar definitivament el ple de la Cambra Alta la setmana que ve, per majoria de tres cinquenes parts.

La Comissió de Nomenaments ha triat aquests quatre noms amb els únics vots a favor dels dos grans partits, ja que Unidos Podemos-En Comú Podem-En Marea no ha votat, ERC tampoc no ha participat en la votació, el PNB no ha assistit a la comissió i el Grup Mixt s'ha abstingut.

Alfredo Montoya Melgar tc efe

Alfredo Montoya Melgar / EFE

La comissió ha escoltat entre dimarts i dimecres els 15 aspirants que li havien presentat els parlaments autonòmics per als quatre llocs, encara que han estat triats els dos noms promoguts pel PP, Enríquez i Montoya, i els altres dos del PSOE, Conde-Pumpido i Balaguer. El repartiment finalment és al 50% entre ambdós partits, malgrat que el PP té més del doble de senadors (149) que els socialistes (62).

Els portaveus d'ambdós grups al Senat, José Manuel Barreiro (PP) i Vicente Álvarez Areces (PSOE), han negat en tot moment que s'hagi produït un pacte previ i aliè a aquesta comissió, assolit per les màximes direccions d'ambdós partits, i han defensat el procediment.

El portaveu d'Unidos Podemos, Ramón Espinar, ha al·ludit en la seva intervenció amb Conde-Pumpido a les crítiques que li va dirigir el PP quan va ser Fiscal General de l'Estat amb el govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero, encara que avui dóna suport al seu ascens al TC. "Votem el que votem, mai no tindrà del meu grup la consideració d'inquisidor general de l'Estat, tingui-ho clar", li ha dit Espinar.

María Luisa Balaguer Callejón Cándido Conde Pumpido Touron tc efe

María Luisa Balaguer Callejón i Cándido Conde-Pumpido Touron / EFE

Votació "manipulada"

La portaveu d'ERC, Mireia Cortés, ha explicat que el seu partit no ha votat per considerar aquest Tribunal com a polític i no jurídic i la votació d'avui, "manipulada". I ha aprofitat per demanar que es permeti el referèndum d'independència a Catalunya.

"No és admissible que es parli de manipulació quan és un procés regulat que el seu propi partit ha assumit en altres ocasions amb candidats del seu propi partit. S'anul·la un procediment quan li interessa a un partit. Repassin les actes d'altres processos anteriors", ha defensat aïrat el portaveu del PSOE, Vicente Álvarez Areces, que ha recordat que en exigir-se una majoria reforçada de tres cinquenes parts per aprovar l'elecció de magistrats és necessari l'acord.

Espinar ha dit al portaveu socialista que no és un mal procediment el que segueix el Senat, amb candidats autonòmics, sinó l'acte extraparlamentari. "El problema és que tothom sap que hi ha una part dels qui avui hem pres la paraula que diem la veritat i una altra que no", ha assegurat. "Fa anys que col·loca als tribunals i magistratures de l'Estat comissaris polítics i es reparteixen comissariats polítics amb el PP. Això és el que pensa molta gent", ha assegurat.

Ricardo Enríquez Sancho tc efe

Ricardo Enríquez Sancho / EFE

José Manuel Barriero, portaveu del PP i últim a prendre la paraula, ha rebutjat les crítiques. Ha dit a Mireia Cortés que "la majoria del poble espanyol no està d'acord" amb la posició d'ERC, que segons el seu parer només accepta l'aplicació de les lleis quan li donen la raó.

A Espinar l'ha acusat d'actuar amb hipocresia perquè només accepta el resultat d'aquesta comissió "si coincideix" amb el criteri del seu grup i ha defensat que el procés d'elecció dels magistrats és "una aplicació clara i directa de la democràcia representativa". "Jo crec en ella i intento aplicar-la. Diguin obertament que vostès, no", ha afegit Barreiro.