PP, PSOE i C's donen suport aquest dimarts a la tramitació de suplicatori per investigar el portaveu del PDECat, Francesc Homs. Ho faran a la comissió de l'Estatut del Diputat on es tramita aquesta petició que ha cursat el Tribunal Suprem amb l'objectiu de depurar les responsabilitats d'Homs en l'organització de la consulta sobiranista del 9 de novembre del 2014.

El ple del Congrés, que és el que pren la decisió definitiva, preveu votar la petició aquest mateix mes.

Homs ja va comparèixer dijous passat, a porta tancada, davant els membres de la comissió que són un per cada grup parlamentari. El diputat català va declarar que es tracta d'un procés polític impulsat des del Govern.

Totes les peticions rebutjades 

El que va ser conseller de Presidència de la Generalitat havia demanat comparèixer en obert. Un desig que no va veure complert, ja que el reglament de la Cambra estableix que les reunions d'aquest òrgan se celebren sempre a porta tancada.

De la mateixa manera havia reclamat una còpia de tota la documentació remesa pel Suprem per justificar la petició del suplicatori, però els lletrats del Congrés van concloure que no se li podia lliurar còpia d'aquests textos i que, com els membres de la Comissió de l'Estatut del Diputat, només tenia dret a consultar els documents.

A més, la Comissió també va rebutjar una tercera petició d'Homs perquè es pogués escoltar algun testimoni relacionat amb el cas, entre els quals ja va avançar que desitjaria citar al president del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez dels Cobos, al qual es va referir com "ínclit i distingit membre del PP".

La seva sol·licitud va ser desestimada perquè el Congrés no pot entrar en el fons de la qüestió, sinó que el seu paper es limita a tramitar o no les peticions del Suprem en funció de si es compleixen o no els requisits legals.

250 vots a favor

Després d'escoltar les seves al·legacions, la Comissió de l'Estatut del Diputat aprovarà aquest dimarts un dictamen a favor o en contra de la concessió del suplicatori. Tot apunta que el suplicatori es tramitarà perquè el PP, el PSOE i Ciutadans ja han avançat el seu vot a favor d'autoritzar el Suprem a investigar l'independentista català.

Per contra, els grups parlamentaris d'Unidos Podemos, Esquerra Republicana (ERC), PNB i els diputats de l'antiga CDC, de Compromís i d'EH Bildu, adscrits al Grup Mixt, tenen decidit votar en contra de suplicatori al·legant que no es pot processar Homs pel sol fet d'haver tret les urnes al carrer per demanar l'opinió dels catalans.

Encara que només hi ha un diputat per partit, en aquesta comissió funciona el vot ponderat (cada un representa els vots del seu grup en el Ple), de manera que tot apunta que la Comissió acabarà tramitant el suplicatori perquè hi donen suport el PP, Ciutadans i el PSOE, que sumen 250 diputats.

Al ple, votació secreta

El corresponent dictamen de la Comissió de l'Estatut del Diputat s'elevarà després al Ple del Congrés, que és qui pren la decisió final en una votació secreta en què, a priori, els diputats tenen llibertat de vot. Aquesta votació es preveu que tingui lloc la setmana que ve –previsiblement el dia 16 o 17– o, com a molt tard, la següent.

Una vegada que adopti aquesta decisió en el Ple, la presidenta de la Cambra, Ana Pastor, disposarà de vuit dies per traslladar al Suprem la resposta final del Parlament.