Mariano Rajoy pot perdre la por a unes terceres eleccions fins i tot després que s'hagi encetat el judici per la trama de corrupció Gürtel i continuï el de les Targetes Black a l'Audiència Nacional. Les enquestes donen a Rajoy un creixement en escons en paral·lel a la caiguda electoral del PSOE. Això permet al govern en funcions elevar les condicions per acceptar una investidura i ja exigeix acords de governabilitat a Ferraz. Aquest és el preu a negociar pels socialistes perquè el president popular accedeixi a un hipotètic encàrrec del rei Felip VI i evitar dur Espanya a les urnes un altre cop.

Rajoy esperava fa dues setmanes que es resolgués la crisi del PSOE per moure fitxa. "Veurem com evolucionen els esdeveniments" va indicar el líder del PP quan Pedro Sánchez era secretari general i lluitava contra els crítics. Ara l'escenari ha canviat: Sánchez ja no hi és i la gestora fa la tasca de pedagogia sobre l'abstenció. El seu president, Javier Fernández, recorda que aquesta "no és el mateix que suport" i ja n'ha dut el debat al grup parlamentari al Congrés. Tanmateix, Rajoy només va trucar Fernández per felicitar-lo, sense cap oferta, perquè creu que ja han fet tot allò que podien.

En un moment en què les enquestes li donen l'alça al PP i una majoria absoluta amb Ciutadans, els incentius per forçar terceres eleccions poden augmentar a Génova. El poder de negociació està a la teulada dels populars i demanen al PSOE un pacte sobre els pressupostos i suport en determinades lleis per assumir una investidura. El repte no és menor per als socialistes, però les enquestes els empenyen a una rendició sense condicions, davant l'abisme de caure als 60-70 diputats i l'amenaça de sorpasso per part de Podemos.

A Moncloa no descarten cap escenari, mentre piquen l'ullet als barons socialistes per posar fi al bloqueig de la ingovernabilitat. Fa unes setmanes fonts del Govern espanyol van dir a El Nacional que tenien converses avançades –que els podrien garantir el suport– per tirar endavant una llei una reforma del sostre de dèficit autonòmic. Les comunitats del PSOE pateixen d'incertesa fa mesos perquè un govern en funcions no pot aprovar-lo i aquest és necessari per a elaborar els seus pressupostos. Aquesta carta pot tirar la legislatura endavant.

Al seu torn, el PSOE descarta tot govern alternatiu i valora l'escenari que més li convé, segons fonts del grup parlamentari. La decisió és d'envergadura amb un soci d'historial com el del PP. Aquest dimarts es va iniciar el judici de la Gürtel, una de les trames de corrupció més sonades que ha sacsejat els populars. Rajoy pot ser cridat a declarar com a testimoni, així com un seguit d'exministres entre els quals es troba Ana Mato. La corrupció no passa factura a Génova a les urnes, però podria fer-ho amb els socialistes, esquitxant-los amb les portades dels diaris.

Podemos intervé

Podemos també colla el PSOE per una previsible rendició. El líder de la formació, Pablo Iglesias, va suggerir que "prenia nota" sobre una possible abstenció dels socialistes perquè governi el PP. Aquest apunt remet a l'escenari autonòmic, on els acords de govern a Castella-la Manxa amb els socialistes es van acabar per part de Podemos. Alhora, podrien penjar d'un fil a Aragó, Balears i València. El número dos, Íñigo Errejón, es desmarca d'Iglesias i assegura que no hi ha una estratègia coordinada, per bé que creu "incoherent" pactar amb el PP a escala nacional i amb ells en l'autonòmica.

Ciutadans també s'ha pronunciat, retraient-li al PSOE que no hauria servit de massa decapitar Sánchez per fer "el mateix" que aquest amb el 'no' sense cessions a Rajoy. Però si les estratègies fallen i es va a terceres eleccions, els ciutadans no hauran de votar el dia de Nadal. El grup parlamentari popular ha presentat ja la proposta perquè al ple de dimarts vinent es voti per avançar els comicis al 18 de desembre. I així, un seguit de win-win per a Rajoy i els populars, que ni han de témer imposar condicions de govern, ni a les enquestes, ni a les eleccions, ni a la corrupció, ni a la ingovernabilitat.