Com una tropa que lluita per mantenir-se en el poder, el Partit Popular comença a avançar terreny per aconseguir suport entre els partits de l'oposició. El PSOE demana quedar-se al marge de l'ofensiva, dissimulant la divisió interna que hi ha a Ferraz entre aquells que no volen col·laborar "ni per acció, ni per omissió", i aquells que el deixarien passar, però sense "un xec en blanc" a canvi. És la posició de la presidenta andalusa, Susana Díaz, escletxa per on Gènova té intenció de colar-se, a canvi d'obrir-se a parlar sobre la reforma constitucional, la llei electoral, les pensions i el finançament de les comunitats. I fins i tot, sobre la reforma laboral.

No es tancaran a cap força de l'arc parlamentari, entre les quals es podria trobar Ciutadans, el PNB, Coalició Canària o Nueva Canarias. Tanmateix, als populars no els sembla suficient l'opció de passar la investidura amb els mínims suports. El vicesecretari sectorial, Javier Maroto, ha afirmat que el seu soci preferent és Ferraz, amb qui consideren podrien impulsar un govern més estable, "sòlid" i durador per als propers quatre anys. El context internacional es presenta convuls dins de la Unió Europea i a Moncloa s'han vist superats –en silenci– per l'experiència del govern en funcions. 

L'objectiu del PP és un pacte integral de govern. Com en el darrer procés de negociacions, el vicesecretari de Comunicació, Pablo Casado, ha recordat que si Podemos trenca els acords de govern amb els socialistes en les comunitats on es donen suport, el PP no tindria problemes a reemplaçar-los perquè es mantinguessin en el poder. És el cas d'Aragó, on governa Javier Lambán amb el suport del podemista Pablo Echenique, o la Comunitat Valenciana, on el president Ximo Puig compta amb el suport de Compromís i Podemos.

I mentre a Ferraz s'ho pensen, les pastanagues als socialistes van acompanyades per redoblar la pressió davant la possibilitat d'unes terceres eleccions. El president en funcions, Mariano Rajoy, ha recordat que no es presentaria a la investidura si abans de la ronda de contactes del rei Felip VI, el 19 de juliol, no té els suports suficients. La indignació del PSOE ha sigut manifestada pel portaveu Antonio Hernando, qui ha lamentat la juguesca i ha informat que ells sí que acceptarien l'encàrrec, en cas que li tornés a ser proposat. Així va tenir lloc a principis d'any.

Suport d'investidura, govern en minoria

L'ofensiva no sols es juga a la capital de l'Estat, ni en un sol flanc. Si el PSOE no col·labora amb el seu rival històric, el PP hauria d'explorar un acord de mínims per passar la investidura amb alguna fórmula que pugui convèncer Ciutadans i altres partits que li confereixin una majoria simple. 

El seu president, Albert Rivera, va trucar ahir a la nit a Rajoy i Sánchez per demanar-los seure conjuntament en una taula de negociació. Gènova ha recordat que la iniciativa els correspon a ells, mentre tot el partit tanca files darrere de Rajoy, a causa del vet a aquest per part de la formació taronja. A més d'aquesta condició, Rivera n'ha afegit dues de noves: fer fora el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, i el d'Interior, Jorge Fernández Díaz. Si el PP manté en peu la reforma de la llei electoral, que volen els emergents per no ser perjudicats en l'adjudicació d'escons, C's hauria de valorar l'oferta.

Amb el suport de C's, el PP necessitaria també el sí de Coalición Canaria i el PNB. Aquest ha considerat públicament el desacord amb les actuacions del govern de l'Estat en matèria d'autogovern. Però a escassos mesos de les eleccions basques, la voluntat de frenar Podemos podria contribuir a l'entesa entre els nacionalistes bascos, populars o socialistes. La secretària general del PP basc, Nerea Llanos, s'ha ofert a fer de pont entre PNB i el PP després del 26-J, de manera que l'entesa fructifiqui.

Sobre Nueva Canarias, aquest dilluns s'especulava sobre la possibilitat que el diputat Pedro Quevedo s'abstingués perquè el bloc d'un hipotètic sí de PP, PNB, C's, CC, amb 175 escons, aconseguís superar el 'no' de PSOE, Unidos Podemos, CDC, ERC i EH Bildu (174). Però Quevedo, que es presenta en coalició amb el PSOE a les generals, ja s'ha negat en rotund. "En cap cas prosperaria una iniciativa com aquesta, ni per abstenció ni per vot a favor, seria una contradicció monumental amb el que hem defensat aquests quatre anys, amb els acords que tenim amb el PSOE i amb les persones que ens han triat. Vull negar-ho de pla", ha assegurat el polític canari.

A la tropa del PP se li complica la tasca, mentre anhelen el botí de Moncloa. I al PSOE, amb les aigües en moviment, no es negaran a parlar amb ells, malgrat les dissidències internes sobre l'estratègia de la gran coalició.