El portaveu del Grup Popular en el Congrés, Rafael Hernando, ha assegurat que el PP acceptarà finalment els noms que cada grup parlamentari proposi aquest dimecres per formar part de la comissió parlamentària que controla les despeses reservades i el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), assumint que no posarà objeccions a l'entrada de partits independentistes, que acusa de "cinisme" per voler anar-se'n d'Espanya, però sense deixar d'estar en les seves institucions.

El Ple del Congrés votarà aquest dimecres els diputats autoritzats per conèixer secrets d'Estat i, per tant, formar part de la Comissió de Despeses Reservades que controla les activitats del CNI. D'acord amb el Reglament, per entrar en aquest 'club' cal comptar amb un suport d'almenys tres cinquens de la Cambra (210 diputats) en una votació secreta mitjançant papereta en urna. Només en pot entrar un per grup parlamentari, que habitualment és el portaveu.

Tenint en compte l'actual repartiment d'escons a la Cambra, els independentistes d'ERC, que presenten a Joan Tardà, i del PDeCat, que promouen Jordi Xuclà en representació del Grup Mixt, només podran ser elegits si reben vots de diputats del PP i de Ciutadans, ja que ni sumant la resta de grups arribarien a aquesta barrera de 210 vots.

Tant Unidos Podemos com el PSOE havien avançat que donaran suport a tots els candidats. Als passadissos del Congrés, Íñigo Errejón va garantir el suport del seu grup a l'entrada dels independentistes d'Esquerra i l'antiga Convergència subratllant que tots els grups parlamentaris han de tenir "els mateixos drets" i cal "tractar-los per igual".

El PP va vetar ERC quan tenia majoria absoluta

Des del PP ja van assegurar que aquesta vegada no vetaran ERC perquè ara té grup propi. De fet, la primera i última vegada que Esquerra va estar en l'anomenada Comissió de Secrets va ser entre 2004 i 2008, quan va estrenar grup parlamentari propi en el Congrés.

Quan ERC va tornar a intentar-ho en la legislatura 2011-2015, estant en el Grup Mixt, va ser quan el PP es va negar a donar suport a l'entrada dels tres candidats que es van sotmetre successivament a votació en el Ple, al·legant que els independentistes catalans podien traslladar la informació reservada als membres de la coalició abertzale Amaiur, que integrava els hereus de l'antiga Batasuna.

Amb aquests precedents, estava en l'aire l'entrada del PDeCAT en representació del Grup Mixt, però aquest dimarts Hernando ha garantit que aprovaran les propostes de les diferents formacions parlamentàries.