El govern incert liderat pel PP no desgasta els de Mariano Rajoy, que tornarien a imposar-se en unes eleccions si se celebressin avui. Després de gairebé un any sense govern i d'haver estat obligats a convocar una segona ronda electoral, el panorama polític continuaria més o menys com fins ara.

Així ho reflecteix una enquesta d'El Mundo, que posa de manifest que, ara, unes eleccions perjudicarien lleument Cs, deixarien el PSOE per darrere de Podemos i els populars tornarien a necessitar el suport d'un altre partit per poder governar que, si fos els d'Albert Rivera, obligaria els socialistes a tornar-se a abstenir.

Precisament els socialistes obtindrien 2,5 punts menys en intenció de vot i els de Pablo Iglesias, després que el seu líder s'imposés a Íñigo Errejón en l'Assemblea del partit. Això representaria un 0,6% més que el 26-J, fent, així, el 'sorpasso' als de Javier Fernández. Els populars, de la seva banda, obtindrien un 34,3% dels vots -un 1,3% més de les paperetes que els van fer guanyar al juny-, Podemos un 21,7%, el PSOE un 20,2% i Cs un 12,6% -un 0,5% menys.

Problemes que no influeixen

Els populars no passen pel millor moment quant a reputació. El president de Múrcia, Pedro Antonio Sánchez, citat a declarar dimarts com a investigat en el cas Auditori, ha acabat obligant Cs a trencar-hi. Cs està disposat, fins i tot, a presentar una moció de censura. Rivera va acabar deixant anar a Twitter que "la cúpula del PP prefereix protegir el seu imputat i trencar el pacte d'investidura, abans que posar un nou president".

I no només això. Els diferents capítols que continuen sortint a la llum relacionats amb l'Operació Catalunya tampoc no afecten de cap manera els populars que, tot i continuar esquitxats per l'etapa en què Jorge Fernández Díaz era ministre de l'Interior, no veurien en cap moment afectats els vots favorables.

Tampoc no influeixen els seus vincles amb l'organització transfòbica Hazte Oír, que ha centrat la mirada ciutadana i mediàtica d'aquests últims dies per l'autobús que afirmava que "els nens tenen penis, les nenes tenen vulva, que no t'enganyin". Els populars haurien compartit vincles des de la creació d'aquesta entitat el 2002 i, fins i tot, l'haurien arribat a finançar amb diners públics com, per exemple, quan el Govern de la Comunitat de Madrid, presidit per Esperanza Aguirre, va sufragar la cerimònia de premis i els congressos del grup ultracatòlic.

Tot això, i altres situacions, deixen el partit net de qualsevol mal que aquestes informacions poguessin provocar-li i, com si res, tornarien a guanyar les eleccions espanyoles. I a guanyar-les amb un 1,3% més dels vots.