La representant del PPC a la Mesa del Parlament, María José García Cuevas, ha demanat “neutralitat política” a la institució i a la seva presidenta, Carme Forcadell, en l’acte que hi vol celebrar Òmnium Cultural per la Flama del Canigó. Aquest acte se celebra cada any el dia 23 de juny, però els populars mai no s'hi havien involucrat. 

García Cuevas ha explicat que els membres de Cs i del PSC han donat suport al PP, encara que es tracti d'una petició que no es vota. Sembla que el PP no vol que el Parlament s'utilitzi per "un acte polític en què s'insulti i s'exclogui una part dels catalans", un acte en què el PP mai no ha tingut interès per participar.

La diputada ha defensat que el Parlament ha de ser una institució neutral i ha apostat per "no cedir-la més a Òmnium" si aquest any instrumentalitza l'arribada de la Flama del Canigó per defensar la independència.

La petició d'Òmnium

Òmnium Cultural ha demanat a la Mesa que se cedeixi l'espai per celebrar l'acte el mes de juny. D'entrada el PP català no s'hi ha oposat, de fet estava disposat a cedir, però finalment ha sentenciat que no donaran suport a la petició d'Òmnium si es fa servir la festa de la Flama amb intencions de divulgació de l'independentisme. De fet, García Cuevas ha sentenciat que no volen "instrumentalitzar políticament el Parlament".

Què simbolitza?

La Flama del Canigó és una tradició catalana vinculada al solstici d'estiu. Aquesta se celebra en diversos indrets dels Països Catalans cada any, entre el 22 i el 23 de juny. Comença amb la renovació del foc al cim del Canigó i culmina amb l'encesa de les fogueres de la nit de Sant Joan després que la Flama, portada per voluntaris, es reparteixi per tot el país. La Flama representa un símbol de germanor entre els territoris dels Països Catalans.