A mesura que el 21-D s'acosta, els partits constitucionalistes elaboren vaticinis sobre qui governarà a Catalunya després de l'aplicació de l'article 155 i davant el temor que els independentistes revalidin presidència a la Generalitat. És el cas del Partit Popular català, on segons les fonts de la direcció, Xavier García Albiol no descarta la repetició dels comicis en sis mesos davant un possible "bloqueig", on el PSC esdevingui clau de la governabilitat i la hipòtesi que vulgui pactar amb ERC i els comuns, un fet que les persones consultades creuen que generaria problemes al PSOE i els barons.

"Pedro Sánchez ha assegurat que no faria president ni Arrimadas, ni Junqueras, però caldria saber si amb la seva abstenció el PSC facilitaria un govern d'ERC. És important identificar què es diu i què no es diu", deia una font del PPC en una trobada informal a Madrid. Aquesta assegurava que seria difícil d'explicar "a Extremadura" una entesa amb els republicans, si és que aquests no feien una renúncia expressa a l'independentisme. Per aquest motiu, el PP preferiria repetir comicis, davant la possible ingovernabilitat, abans que no pas un nou Govern partidari de l'estat propi. 

Així les coses, aquesta no és una posició consensuada amb la direcció estatal, tal com avalava un altre membre de la direcció de Génova present a la reunió. Fins al moment, des de Madrid s'ha defensat el pressing PSC, és a dir, l'intent de treure'l de la indefinició, alhora que s'han assenyalat els comuns com a peça clau per a la governabilitat. Sobre això, les fonts consultades al PPC vaticinen una victòria en vots, que no en escons, de PP, PSC, Ciutadans i Comuns, passat el 21-D, assenyalant la dada d'un 25% d'indecisos que encara no haurien decidit el vot i del qual aspiren a seduir-ne el 6%.

Al PP alerten que un 80-82% de participació els podria afavorir, alhora que un 84% en amunt els podria perjudicar per la mobilització de l'independentisme

La qüestió és que els populars confien que les protestes de l'unionisme al carrer els dies 8 i 29 d'octubre es tradueixin en un increment en la participació del bloc pro unitat d'Espanya, segons fonts populars. "Mai havia vist la gent acostar-se així. Potser no ens voten a nosaltres, però sí als constitucionalistes", deia un membre del partit, després d'una visita a Sant Joan Despí fa uns dies. Ara bé, les fonts del PP alertaven sobre un 80-82% de participació que els podria afavorir, alhora que un 84% en amunt "seria una bomba" per la mobilització de l'independentisme

Així les coses, el partit de Mariano Rajoy ja estudia de quina manera aconseguir satisfer unes expectatives de creixement que els sondejos els donen la baixa en una forquilla de 6-7 escons. En primer lloc, preveuen reforçar el mailing per evitar un greuge a causa del vot ocult –és a dir, aquell que presumptament s'avergonyiria de triar PP– i per facilitar la tasca a la gent gran –que registra altes quotes de vot entre l'electorat dels populars. Això es faria a Santa Coloma de Gramenet i a Castelldefels, segons exposaven fonts del PPC en la trobada a Madrid.  

El PP preveu reforçar el mailing a Santa Coloma i Castelldefels per facilitar el vot a la gent gran i evitar vot ocult, que creuen que els perjudica per als comicis del 21-D 

En segon lloc, Albiol hauria demanat expressament la participació del delegat del govern espanyol Enric Millo, així com de la ministra de Sanitat Dolors Montserrat durant la campanya, com també desitjarien comptar amb la presència de Mariano Rajoy. Segons les fonts del PPC, Millo i Montserrat serien peça clau de la Catalunya interior, tenint en compte que la segona és de Sant Sadurní d'Anoia. Sobre Rajoy, però, esperen una implicació que vagi més enllà del míting o el mercat, en tant que president de l'executiu central –que tanmateix, reivindincarà el 155 per plantar cara Cs.

Tanmateix, el PPC assegura no poder calibrar cops d'efecte que mobilitzarien els "secessionistes", com ara que Carles Puigdemont desembarqués a Madrid i fons immediatament detingut, o bé que els consellers a presó obtinguessin la llibertat per fer campanya, ara que el Tribunal Suprem pot agrupar la causa. Això sí, situen l'impacte del context polític català en un 30% de la intenció de vot, és a dir, que consideren que els ciutadans no aniran a les urnes pensant en el treball al Parlament, sinó en la conjuntura "nacional" i la unitat d'Espanya, o la independència de Catalunya.