El vicesecretari sectorial del PP, Javier Maroto, ha respost als que critiquen el pacte del govern espanyol amb el PNB per tirar endavant els pressupostos del 2017, que inclou una revisió de la quota basca, afirmant que no hauria estat necessari si el PSOE s'hagués abstingut per aprovar els comptes.

En una entrevista a Antena 3, Maroto ha deixat clar que "ara es parla de si el PNB ha aconseguit o no, o de Coalició Canària, si el PSOE s'hagués abstingut com succeeix en molts països d'Europa on partits rivals acorden temes importants, hi hauria pressupostos i no estaríem negociant amb partits nacionalistes cap partida, o potser sí, però només per sumar de forma addicional".

No obstant això, el dirigent popular ha defensat el pacte amb el PNB, començant per deixar clar que "no s'està explicant bé el que és la quota basca". D'acord amb el concert econòmic d'aquesta comunitat, són les diputacions forals basques les que recapten els impostos i després el País Basc paga a l'Estat una quantitat pels serveis que aquest presta al seu territori en virtut de les competències no transferides.

Maroto ha deixat clar que la devolució de 1.400 milions d'euros de la Hisenda estatal al País Basc correspon a una liquidació de la quota pendent des del 2007 i que no té res a veure amb el suport ofert pels bascos. "Les competències i el finançament han anat variant en el temps i des del 2007 no s'havien corregit", ha argumentat, afegint que el País Basc "no havia rebut l'ajustament que sí que havien rebut altres comunitats pel canvi en el finançament".