El dictamen del Consell de Garanties Estatutàries sobre la reforma del reglament impulsada per JxSí i la CUP ha desencadenat un seguit de crítiques entre l'oposició.

“L’alarmant deriva” de l’independentisme

La portaveu adjunta del grup parlamentari del PPC, Esperanza García, ha considerat que el dictamen posa de manifest “l’alarmant deriva” que assegura que l’independentisme polític està portant a terme al Parlament. Per a la popular, el dictamen carrega contra els intents dels sobiranistes d’impulsar “lleis i reformes que vulneren el joc de la democràcia i de l’estat de dret”. A més, García considera que la decisió del Consell de Garanties “demostra que es vol vulnerar el procediment” amb la reforma del reglament i atemptar “contra els drets dels diputats i dels ciutadans no independentistes”.

“Una fe exacerbada”

El portaveu adjunt del grup parlamentari del PSC, Ferran Pedret, ha valorat que "només des de la fe exacerbada" es pot dir que el CGE avala la reforma del reglament del Parlament impulsada per JxSí i la CUP. Després d'escoltar la valoració de JxSí, s'ha preguntat si hi ha un problema que no han llegit el dictamen sencer o de "comprensió lectoral" i ha defensat que el text "dona la raó" al posicionament del PSC amb un raonament jurídic "molt ben fonamentat".

Pedret ha considerat que aquesta és la segona vegada que la reforma del reglament rep una "rebregada" pel que fa a la tramitació per lectura única i ha asseverat que el que diu el CGE és que fer servir aquesta via per tramitar les lleis de desconnexió "no ho poden fer de cap de les maneres".

Un “bany de realitat” per JxSÍ i la CUP

El portaveu parlamentari de Ciutadans (Cs), Carlos Carrizosa, ha dit que el CGE considera "inapropiat" que s'aconsegueixi la independència per lectura única. En una roda de premsa al Parlament aquest dijous a la tarda, el diputat ha opinat que el text de l'òrgan consultiu sobre la tramitació en lectura única d'una proposició de llei és un "bany de realitat" i un "clatellot" per a JxSí i la CUP. "Porten massa alertes roges al palmarès. Quan s'adonaran que no van enlloc i que ho estan fan malament?", ha conclòs Carrizosa.