La crida de l'ANC i Òmnium Cultural a portar fanalets amb l'estelada a la Cavalcada de Reis de Vic ha encès els ànims dels partits unionistes. El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha qualificat la convocatòria de "desafortunada" i ha assegurat que la "desesperació" d'aquells que veuen com l'independentisme perd suport els fa prendre decisions equivocades.

Millo creu que l'Assemblea intenta polititzar una celebració on els únics protagonistes haurien de ser els nens i nenes dels pobles i ciutats de Catalunya. "L'únic estel que hauria de brillar el dia de la cavalcada és l'estel d'Orient i això no ho ha d'oblidar ni l'ANC ni ningú", ha reblat. 

La seva queixa se suma a la d'ahir al vespre del coordinador general del PPC, Xavier García Albiol. En un missatge a Twitter titllava els impulsors de la iniciativa de "fanàtics", i els acusava "d'utilitzar un dia tan especial per als nens". En aquest sentit, Albiol assegurava que això és, sota el seu criteri, "propi de ments tarades", adjectiu que posteriorment va canviar per "mesquines".

Per C's és "lamentable"

De Páramo ha assegurat que el Govern i la CUP també són responsables d'aquesta proposta, ja que han "entregat" l'executiu a les entitats sobiranistes, i acusa les quatre organitzacions d'introduir la "divisió i l'enfrontament" entre els catalans fins i tot en esdeveniments com la Cavalcada.

En un sentit similar, creu que aquestes notícies "no ajuden a la imatge de Catalunya" a la resta de l'Estat o a l'estranger. Rivera ha titllat la crida de "lamentable" en un missatge a Twitter.

PSC: "Fora de lloc"

El tinent d'alcalde d'Empresa, Cultura i Innovació de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, considera que no s'ha de polititzar la cavalcada ja que "és una festa infantil", i veu "fora de lloc" la campanya. "No em sembla bé", ha afirmat Collboni, "tenim 364 dies a l'any per fer-ho i cosa que toca és gaudir d'aquesta festa infantil", ha afegit el tinent d'alcalde, que ha matisat que "és una opinió personal però segurament compartida per tot l'Ajuntament".

SCC no vol que es retransmeti per TV3

Societat Civil Catalana ha adreçat una carta al director de TV3, Jaume Peral, per reclamar-li que la cadena suspengui l’emissió de la Cavalcada dels Reis Mags de Vic. Segons denuncia en un comunicat, les dues entitats volen aprofitar la retransmissió per fer “propaganda separatista mitjançant la instrumentalització política dels nens” i afegeixen que “la repugnant utilització” dels menors “no pot comptar amb la complicitat ni directament ni indirectament de TV3”.

A la carta, el president de l’entitat, Mariano Gomà, recorre al Llibre d’Estil de la CCMA per reclamar la suspensió de l’emissió en considerar que no es respecta la diversitat. Gomà apunta a la carta que seria "una emissió escandalosament propagandística", que "a més d'orientar el pensament dels menors, violentaria clarament la sensibilitat de les famílies que en absolut comparteixen aquests postulats".