L’última reunió, dimarts passat, entre representants del govern català i espanyol per llimar els punts de la llei de pobresa energètica, susceptibles de provocar un conflicte de competències entre Generalitat i Estat, ha estat un fracàs. Així ho asseguren fonts del Partit Popular que expliquen la “sorpresa” dels tècnics de l’administració estatal davant la “mala actitud” de la delegació catalana. “Era una reunió tècnica i es van trobar amb un discurs polític immobilista que va fer impossible qualsevol avanç”, han apuntat les mateixes fonts.

L’objectiu d’aquest grup de treball bilateral, apunten des del PP, és trobar punts de consens i alternatives per evitar que el govern espanyol recorri la llei. En principi, és una feina tècnica per permetre que les lleis autonòmiques tirin endavant. I, en aquest cas, “el ministeri no té cap interès, ni es dóna cap directriu perquè els tècnics bloquegin una llei que ha de protegir els més desafavorits. El que s’està dient és que la llei atorga al govern català competències que no té i que això és inconstitucional. Arreglem-ho i cap problema”.

Aquest grup de treball està format per una delegació del govern català i un equip tècnic del ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques. En concret, es tracta de personal adscrit a la direcció general de coordinació de competències amb les comunitats autònomes i les entitats locals.   

Recurs d’inconstitucionalitat  

Després del to en què, segons fonts del govern espanyol, es va desenvolupar la reunió del passat dimarts sembla poc probable que s’introdueixin esmenes a la llei catalana. Si no és així, l’executiu espanyol podria presentar el recurs d’inconstitucionalitat després de la reunió del consell de ministres del pròxim 22 d’abril.  

“Alimentar el relat victimista”

“Sembla que busquin que el govern espanyol recorri la llei”. Aquesta és la conclusió d’un dels assistents a la reunió del passat dimarts. De fet, des d’alguns sectors del PP, defensen que els independentistes tenen en el constitucional el seu millor aliat: “Sembla que els vagi bé que el constitucional els recorri les lleis perquè així poden alimentar aquell relat victimista basat en el fet que l’Estat maltracta injustament Catalunya”.  

Decret anul·lat, llei...?

La darrera setmana el Tribunal Constitucional ja va anul·lar el decret de pobresa energètica de Catalunya argumentant que envaïa competències estatals.

El decret aprovat el desembre del 2013, contempla que la Generalitat defineixi què és un consumidor vulnerable i també prohibeix a les companyies tallar la llum i el gas de les famílies que no en puguin assumir el cost. Aquests són dos dels punts que el tribunal ha considerat inconstitucionals.

El Parlament, però, va aprovar el juliol del 2015 la llei d’habitatge i pobresa energètica que, teòricament, permet al Govern garantir totes les mesures que contemplava el decret anul·lat pel Constitucional. El portaveu parlamentari de CSQP, Joan Coscubiela, ha denunciat que la llei no ha tingut cap efecte perquè el Govern no ha desenvolupat els reglaments necessaris per dotar-la de contingut. Una denúncia secundada per la resta de grups de l’oposició i que ha arrencat el compromís de l’executiu català per desplegar-la abans del 6 de maig. Caldrà veure si, abans, el govern espanyol presenta o no el recurs d'inconstitucionalitat.