El jutge de l’Audiència Nacional, José de la Mata, dóna 10 dies al Partit Popular per abonar 1,2 milions d’euros en concepte de fiança civil pel cas de la caixa B. El partit ha de respondre com a responsable civil subsidiari de les quantitats que no han pogut abonar els extresorers Luís Bárcenas i Álvaro Lapuerta, l’exgerent, Cristóbal Páez, i l’empresa de l’arquitecte Gonzalo Urquijo que va assumir les obres de la seu de Gènova.

Si el partit no diposita aquesta fiança en el termini establert, el jutge embargarà béns i comptes corrents fins a arribar a aquesta quantitat.

El partit serà jutjat com a responsable civil subsidiari dels delictes fiscals comesos pel seu personal i pels donatius il·legals que va rebre durant els últims 18 anys.

Reacció

La vicesecretdària d'Estudis i Programes, Andrea Levy, ha tret ferro a l'ultimàtum judicial: "En cap cas és una condemna ni una multa", ha dit, aquest dilluns, després de la reunió del comité de direcció. En canvi, des del PSOE, Antonio Hernando, ha assegurat que el requeriment judicial és de "màxima gravetat" i que "ningú té cap dubte que el PP s'ha estat finançant il·legalment durant molt de temps".  

Doble comptabilitat

El jutge argumenta que el PP es va finançar de forma irregular des del 1990 i fins, com a mínim, al 2008. Ho feia a través d’una caixa B que s’engreixava a través de donatius il·legals, que rebia d’empreses a canvi de concessions.

Reforma de la seu

L’altra pota de la causa és el pagament de les obres de la reforma de la seu estatal del partit al carrer Gènova de Madrid. Segons l’Agència Tributària, el PP va pagar 1,4 milions d’euros en negre a l’empresa Unifica de l’arquitecte Gonzalo Urquijo.