Desenes d’alcaldes del PP van aprendre a finançar de forma irregular les seves campanyes durant l’etapa Gürtel gràcies a un Power Point que explicava com superar els controls.

En el marc del cas Gürtel, del qual aquests dies s’està celebrant el judici, responsables d’àmbit estatal del PP eren els encarregats de traslladar verbalment als dirigents autonòmics o locals com fer-ho per superar el límit legal de despeses sense ser interceptats pel Tribunal de Comptes.

En alguns casos, com va passar a la Comunitat de Madrid, es va arribar a crear un detallat document de Power Point que explicava de forma didàctica els procediments a seguir.

En aquesta presentació, s’instava els dirigents del partit a desviar els donatius als comptes corrents ordinaris per, a partir d’aquí, camuflar despeses electorals i no passar pel compte oficial de campanya. Això es feia perquè normalment ja s’arribava al màxim legal amb els fons transferits per la seu central a aquest dipòsit, tal com explica El Mundo.

Per tal d’evitar el concepte de “per a la campanya”, el partit proposava comprar tanques o publicitat en premsa des dels comptes ordinaris sempre que es falsegés la factura.

Amb tot, el partit alertava del temut risc de “delicte electoral” si es declaraven al Tribunal de Comptes les xifres electorals retocades i, per contra, els seus proveïdors en mostraven les reals.

Les fases

La primera lliçó era instar els alcaldes que desviessin, per sistema, les donacions des del compte d’ajuts al de despeses ordinàries (foto de l'article). La llei impedeix pagar “eleccions” des d’aquesta, però s’omplia d’”ajudes” per fer-ho.

Després d’això, el PP alertava que partit i empreses comuniquen pel seu compte les despeses de campanya al Tribunal de Comptes. En enganyar l'òrgan fiscalitzador, ambdues parts havien de declarar el mateix.

Més endavant, si abans d’unes eleccions es volien abonar despeses de campanya –que no es pot–, havien d’encarregar factures falses on en cap lloc hi digués que eren “per a la campanya”.

Finalment, per evitar el ‘delicte electoral’, el partit instava a consensuar les xifres de despesa de campanya amb els contractistes abans de traslladar-les al Tribunal de Comptes. 

L'arxiu informàtic de les diapositives del PP madrileny mostra que haurien estat creades el 1999 i usades durant anys.