Tot i que no ha canviat gaire el panorama respecte a les eleccions del desembre, l’aritmètica dels resultats electorals d’aquest 26 de juny dibuixa nous escenaris polítics que permeten la formació d’un nou Govern. A priori tots els partits semblen predisposats a evitar tornar a repetir uns tercers comicis d’aquí a sis mesos, però quines són les possibles aliances que es poden establir per assolir una investidura?

Primera votació

Per la formació d’un Govern en la primera votació d’investidura es necessita una majoria absoluta parlamentària, és a dir, 176 diputats. Entre aquests factibles escenaris hi ha dos d'ells que compleixen els requisits per fer president a Mariano Rajoy:

Pacte entre PP, PSOE i C’s, amb 254 escons: Previsiblement, l'opció que compta amb més suport parlamentari si tots tres votessin a favor a la investidura.

La gran coalició entre PP i PSOE, amb 222 escons: El pacte que reclamen els populars des de desembre. No obstant això, Pedro Sánchez ja ha dit per activa i per passiva que no farà president a Mariano Rajoy. Els vots a favor del PP i del PSOE sumarien 222 diputats i serien més que suficients per conformar un govern de coalició entre les dues formacions majoritàries, com ja succeeix a Alemanya entre la Unió Demòcrata Cristiana (CDU) el Partit Socialdemòcrata (SPD).

Altres dos escenaris viables per fer president a Pedro Sánchez:

Pacte entre PSOE, Unidos Podemos, i C’s, amb 188 escons: Segurament l'opció preferida per Pedro Sánchez, però que ja va ésser frustrada en l’anterior legislatura davant les incompatibilitats entre Podemos i Ciutadans.

Pacte entre PSOE, Unidos Podemos, independentistes catalans i PNB, amb 178 escons: Portar un referèndum per Catalunya seria indispensable per comptar amb el suport d’ERC i CDC.

Segona votació

Per la formació d’un Govern en la segona votació d’investidura es necessita una majoria simple parlamentària, és a dir, més diputats a favor que en contra. Per tant, juguen un paper important les abstencions. Per fer president a Mariano Rajoy cal:

L’abstenció del PSOE, amb 137 escons: L'abstenció dels socialistes seria suficient per molt que la resta de formacions parlamentàries s'hi oposessin.

Per fer president a Pedro Sánchez cal:

L’abstenció dels independentistes catalans i el PNV, amb 156 escons: Sempre i quan, juntament amb el PSOE, Unidos Podemos voti a favor de Pedro Sánchez.