Óscar Puente, alcalde de Valladolid i portaveu del PSOE, està cansat. "Jo vaig afiliar-me al PSOE per la seva idea de l'home, no per la seva idea d'Espanya", ha assegurat Puente en una conferència aquest dilluns. "La veritat és que l'assumpte català em cansa, m'avorreix, em fa molta mandra", ha afegit. La taula rodona es titulava "Reptes actuals d'Espanya després de la Transició". No només a ell el cansa, sinó que també a la societat espanyola, ha argumentat referint-se a una enquesta del CIS: "Al 90% dels espanyols tampoc no li interessa la qüestió catalana".

Segons informa el digital El Plural, l'alcalde de Valladolid també s'ha servit d'arguments amb pretensió històrica, quan ha afirmat que "si hi hagués una vertadera nació a Espanya, seria Castella, la mare de totes les nacions espanyoles". I ha afegit: "Però nosaltres som més modestos". Puente s'ha reivindicat com a part d'aquella "esquerra espanyola que no considera la Constitució filla del franquisme".

La conferència de Puente s'ha realitzat en el marc d'un curs d'estiu a la Universidad Europea Miguel de Cervantes, de Valladolid. El curs era dirigit pel professor Miguel Ángel Quintana, la periodista i exdiputada del PP Cayetana Álvarez de Toledo i el periodista Arcadi Espada. Tots tres formen part de l'organització Libres e Iguales, una plataforma nascuda el 2014 contra el procés sobiranista.

"Així no"

Aquestes paraules han generat reacció, també des del socialisme espanyol. És el cas de l'exdiputat del PSOE, José Antonio Pérez Tapias, qui ha compartit la notícia afegint un "no, així no, si us plau". Considera que el portaveu de l'executiva federal del PSOE no hauria d'enfrontar d'aquesta manera un desafiament com el català.