En l'actual context polític català, en què les posicions canvien en qüestió de minuts, ara per ara, CSQP ha decidit deixar sols Junts pel Sí i la CUP en les ponències que serviran per començar a tramitar els tres pilars de la desconnexió. Unes ponències, recordem, que haurà d'acceptar la Mesa del Parlament, on els independentistes tenen majoria, el proper dilluns i que, per tant, s'espera que sigui un pur tràmit parlamentari.

Estaran sols també perquè des del primer minut, tant C's com el PSC ja van deixar clar que no hi participarien, malgrat que la fórmula de ponència conjunta que han triat JxSí i la CUP permet que hi tinguin veu la resta de grups. Els d'Arrimadas creuen que el bloc independentista només s'està aprofitant de la inestabilitat a Madrid per moure fitxa. Tot i així, estaran vigilants.

Mentrestant, els socialistes creuen que és poc honest que el Govern no presenti els projectes de llei quan ja ha dit que té els textos preparats, segons explicava aquesta setmana el diputat Ferran Pedret.

Per la seva banda, dins del PP encara no han parlat del que faran. Si es pren com a referència la comissió del Procés Constituent, en què sí que participen per "per plantar cara", podria ser que repetissin estratègia, però hores d'ara encara tampoc ho tenen decidit.

CSQP, el company desitjat

El seu punt de partida, segons fonts consultades per El Nacional, ara per ara és no participar d'aquestes ponències, ja que com sembla, es basen en el full de ruta del 9N i ells hi van votar en contra, insisteixen.

I així és, malgrat que Junts pel Sí i la CUP hagin canviat els noms de les lleis (règim jurídic català, administració tributària catalana, protecció social catalana), en un intent d'esquivar la suspensió del Tribunal Constitucional, en el fons són les mateixes que preveu la resolució independentista.

Tot i així, la coalició d'esquerres no tanca la porta del tot, estan a l'espera que algú els expliqui de què aniran les ponències. I de fet, des de Junts pel Sí asseguren que "insistirem" perquè CSQP canviï aquest punt de partida. L'intent de diàleg és una constant entre les dues formacions: de fet, els de Lluís Rabell ja participen de la comissió del Procés Constituent, que a petició seva, ha estat finalment d'estudi.