L'empresonament del vicepresident Oriol Junqueras i dels conseller ha arribat a l'escena internacional. No només els mitjans d'arreu s'han fet ressò de la notícia, també ho han fet diversos polítics europeus que han criticat la decisió judicial i han demanat una solució al cas català que no passi pels tribunals. Alguns també han assegurat que es tracta de "presos polítics" i han demanat l'acció de la Unió Europea.

Una d'aquestes veus és la de la co-presidenta del grup dels Verds europeus, Ska Keller, que ha assegurat que l'"empresonament no soluciona res, només escala". L'eurodiputada també ha interpel·lat al president espanyol, Mariano Rajoy, i li ha preguntat "Quan entendrà Rajoy que aquesta és una crisi política, no judicial?".

També l'eurodiputada sueca del partit dels Verds Bodil Valero, que té alts coneixements de català ja que va viure a Catalunya i té família d'aquí, ha respós un tuit del conseller Raül Romeva enviant-li "una abraçada" i assegurant que "estem amb vosaltres".

Una altra eurodiputada, en aquest cas Jill Evans del partit gal·lès Plaid Cymru, ha enviat un vídeo de suport al catalans. "Jo crec en la democràcia i en el dret a decidir el nostre propi futur", ha defensat.

No han estat les úniques, el diputat belga Peter Luykx, del partit dels nacionalistes flamencs (N-VA), ha denunciat que "la màscara espanyola ara ha caigut completament". "Espanya es diferencia d'Europa", ha afegit.

El diputat Finlandès, Mikko Kärnä, ha criticat el silenci de la Unió Europea. "Mai m'hagués imaginat que la Unió Europea es mantindrà en silenci, quan un dels seus països membres pren presos polítics", ha denunciat.

També el diputat danès Pelle Dragsted s'ha mostrat "expremadament preocupat" pel fet que "politics democràticament elegits han estat enviats a presó per fer polítics - al bell mig d'Europa".

Per altra banda, el líder del Sinn Féin, Gerry Adams, ha assegurat que l'empresonament de vuit consellers catalans "només servirà per aprofundir la crisi".

Finalment, el diputat escocès Pete Wishart, del Partit Nacional Escocès (SNP), ha declarat que és "increïble que hi hagi presoners polítics a l'Europa occidental a l'any 2017". "No podem empresonar idees i creences", ha denunciat.

També s'hi han referit el president de Flandes, Geert Bourgeois, que ha demanat la "intervenció urgent" de la UE en la crisi i la ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, que ha assegurat que l'empresonament ha de ser condemnat per tots els demòcrates".