Politico hi torna. La versió europea d'aquest conegut diari polític nord-americà ha tornat a publicar una dubtosa i força polèmica llista. Es tracta d'un llistat de persones influents per al 2017, i ho fa sota el títol "12 heroes who will make 2017 great again (in a good way)". És a dir, "12 herois que faran el 2017 gran un altre cop (en el bon sentit)".

Entre els 'herois' hi ha des de primeres espases com Angela Merkel, fins a polítics com Ruth Davidson, la líder dels conservadors al Parlament escocès i contrària al segon referèndum d'independència. Sorprèn la disparitat entre els càrrecs i la influència entre aquestes dues polítiques, igual com sorprèn que entre els 12 'influents' hi hagi el rei d'Espanya, Felip VI

La llista la signa el periodista turc Tunku Varadajaran, que ja va protagonitzar una forta polèmica fa poc mes d'un més, quan va incloure el president Carles Puigdemont en una llista de persones que "probablement arruinaran el 2017". Poc després van sortir a la llum diverses informacions que posaven en entredit el relat del periodista. Varadajaran és fan del Real Madrid, normalment escriu a Politico sobre futbol i a més, ha fet diversos tuits fent befa dels catalans.

"Corrosiu separatisme català"

En aquesta ocasió, la llista torna a ser dubtosa, no només per la disparitat de les persones que hi apareixen, sinó també pels motius que dóna per justificar que estiguin en aquesta llista d''herois'. El periodista assegura que Espanya no és un país fàcil per a la monarquia, degut al creixent republicanisme i als problemes polítics que viu: "la corrupció, la inestabilitat parlamentària, la crisi econòmica, l'elevada taxa d'atur juvenil i el corrosiu separatisme català".

A més, Varadajaran afegeix que el Rei va ser el centre d'atenció després de les eleccions del "novembre del 2015" (en realitat les eleccions van ser el 20 de desembre d'aquell any) quan "havia de decidir qui havia de formar govern" (en referència a la ronda de contactes). Segons el periodista, Felip VI va dirigir el procés amb "decisió i gran èxit", i atribueix aquest bon portar del Rei al fet que és un monarca amb estudis i preocupat per les qüestions que l'impliquen. El seu retrat acaba amb un: "En un temps d'agitació europea, Felip VI és el major actiu polític d'Espanya. (Imagineu com més sana seria Itàlia si tingués un rei com ell!)". 

D'Angela Merkel a... Roger Federer

Aquest breu perfil que dedica al Rei està ple d'opinions, però a més, no és l'únic. Angela Merkel apareix a la llista perquè la considera com un "deliciós confort" que la líder democristiana governi Alemanya davant de personatges com la "irresponsable Theresa May", Donald Trump o la incertesa de les eleccions franceses. Varadajaran veu Merkel com "un pilar del cosmopolitisme civilitzat, del conservadorisme compassiu, de l'economia orientada al comerç i de l'oposició a l'expansió de Rússia". Tot i que Merkel encara unes eleccions complicades el proper setembre, el periodista de Politico augura que guanyarà perquè el "pragmatisme germànic" no es permetrà renunciar a "la millor cancellera que el país ha vist des de la guerra".

Pel que fa a Ruth Davidson, el periodista assegura que serà una persona important aquest any perquè ha aconseguit millorar els resultats electorals dels conservadors d'un lloc marginal a caps de l'oposició, però també perquè lluitarà per mantenir Escòcia dins el Regne Unit, evitant la independència després del Brèxit. 

A la llista també hi apareixen James Mattis, el nou secretari de defensa de Trump conegut com a "gos boig", l'escriptora turca Elif Shafak, l'expresident mexicà Vicente Fox Quesada o el tennista Roger Federer.