La policia espanyola ha entrat a la seu de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) per buscar informació relacionada amb el referèndum de l'1-O, en concret el cens que es va utilitzat per la votació. Cap a les 11 del matí, han arribat furgonetes logotipades de la policia espanyola i agents uniformats han muntat un dispositiu davant l'edifici de Via Laietana per controlar-ne l'entrada, que s'ha mantingut fins que ha acabat el registre, a les 3 de la tarda aproximadament.

Aquesta actuació correspon a la investigació en relació als preparatius del referèndum del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, però la diligència ha estat acordada pel jutge substitut del titular del jutjat, ja que Juan Antonio Ramírez Sunyer està pendent de la resolució de la seva recusació dins d'aquest cas presentada per la defensa d'alguns dels detinguts en l'operació del 20 de setembre.

Un total de sis agents han arribat a la seu, que està situada a la Via Laietana de Barcelona, sobre les 10 del matí vestits de paisà, la intenció seria accedir als sistemes informàtics de l'institut per saber si l'1-O es va fer servir un cens fraudulent.

Què s'investiga?

El magistrat havia acordat per avui una diligència de petició d'informació a l'Idescat. Aquesta diligència de petició d'informació ha acabat convertit-se en un escorcoll al no facilitar-se la informació requerida. Els agents es troben a la quarta planta de l'edifici, que és on hi ha els serveis informàtics. L'Idescat és l'òrgan estadístic de la Generalitat i, encara que és autònom, depèn de la Conselleria d'Economia i Hisenda, el seu titular és el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras.

La petició s'ha acabat convertint en una ordre d'escorcoll, ja que no se'ls ha facilitat la informació requerida pel magistrat, segons han informat fonts del TSJC. La policia espanyola ha registrat la quarta planta de l'edifici, on hi ha els serveis informàtics, segons han explicat fonts de l'Idescat.