El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha acordat avui atorgar permís al magistrat Daniel de Alfonso, excap de l'Oficina Antifrau de Catalunya, per comparèixer davant la Comissió d'investigació del Congrés que investiga la gestió a Interior de Jorge Fernández Díaz.

El magistrat va ser convocat a comparèixer dimecres que ve 5 d'abril al costat de l'exministre en aquesta Comissió, constituïda el passat 9 de març arran que es destapessin les converses entre Fernández Díaz i De Alfonso -quan era cap d'Antifrau- en les quals parlen de possibles investigacions a dirigents del procés sobiranista català.

La Comissió va confirmar el passat 31 de març l'obligació de De Alfonso d'acudir al Congrés, malgrat els dubtes legals que havien sorgit al respecte perquè els magistrats no estan obligats a comparèixer davant autoritats civils i militars per assumptes que no es refereixin al seu càrrec, segons la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ).

El CGPJ ha informat avui que la Comissió Permanent d'aquest organisme concedeix el permís "atenent a la necessària col·laboració institucional entre els Poders de l'Estat, constant la voluntat del magistrat d'acudir voluntàriament per facilitar dades o declaracions que no es refereixin al seu càrrec i funció".

Afegeix a més que es concedeix el permís -pel temps indispensable per a la compareixença- "atès que l'objecte i la finalitat de la Comissió no és incompatible amb l'exercici de la funció jurisdiccional, ni la seva compareixença compromet la seva imparcialitat i independència".

La Comissió Permanent ha acordat transmetre a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, que de l'article 76.2 de la Constitució i de la normativa vigent "es desprèn un deure constitucional de comparèixer i col·laborar amb les Comissions d'investigació", encara que recorda també que la legislació vigent, l'article 117.1 de la Carta Magna i la "immunitat judicial" "exigeix modular l'esmentada compareixença quan es tracta de jutges i magistrats en actiu".