Pablo Iglesias ha revalidat el liderat al capdavant de Podemos i, en la mateixa jugada, ha tancat el debat sobre quin ha de ser el rumb del partit. Com a mínim, a mitjà termini. Després de mesos de lluites entre pablistes i errejonistes, l’assemblea ciutadana de Vistalegre II ha desplaçat el fins ara número dos del partit, Íñigo Errejón.

Iglesias va plantejar Vistalegre II com un plebiscit al seu lideratge –"o guanyo totes les votacions o plego"- i els inscrits a l’assemblea s’han decantat majoritàriament per totes les propostes -llistes de consellers ciutadans i document polític, ètic, etc.- formulades per l’equip de Pablo Iglesias, en una proporció del 60%.   

Tot i així, val a dir que a Vistalegre I les propostes de la candidatura d’Iglesias van obtenir el 80% de suport.

Errejón controla un terç del partit

Llavors, Íñigo Errejón formava part de la candidatura d’Iglesias. Ara, la seva proposta -consellers i documents programàtics- ha obtingut al voltant d’un 30% de suport. Una lectura alternativa dels resultats seria que, davant el plebiscit plantejat pel fundador del partit, un 40% dels seguidors li han girat l’esquena: un 30% han triat Errejón i un 10% els anticapitalistes de Miguel Urbán i Teresa Rodríguez.  

“Unitat i humilitat fins a la victòria!”

Una de les consignes que més s’ha sentit aquest cap de setmana al pavelló de Vistalegre és la d’unitat. Els assistents l'han demanada a crits reiteradament; sobretot les poques vegades en què Iglesias i Errejón s’han apropat.

En la primera intervenció un cop reelegit, Iglesias s’ha compromès a fer seu el mandat dels assistents. “Unitat i humilitat fins a la victòria!”, ha exclamat.

Recosir el partit

El repte immediat d’Iglesias és recosir el partit i rebaixar la tensió entre els sectors. Iglesias va dir dissabte que comptava amb Urbán i Errejón, però, més enllà de les cares visibles de les fins ara candidatures rivals, caldrà veure com es reestructuren els segons i tercers graus de l’estructura del partit. És a dir, els assistents i càrrecs intermedis de l’òrbita d’Errejón.

Amb tota probabilitat, Iglesias integrarà els anticapitalistes d’Urbán per aconseguir més estabilitat i aïllar políticament el cercle d’Errejón, que defensa un discurs més moderat per eixamplar la base social i fer-se amb el control de les institucions.

Aquest migdia, Errejón assumia els resultats, que definia com la demanda dels podemites d'“unitat i pluralitat”: “Ens han dit que hem d’anar junts i units. Des de dilluns mateix, ens hem de posar a treballar”.  

Errejón s’ha posat a disposició de la nova direcció i ha dit que acceptarà el rol que li assignin al partit i al grup parlamentari, on n'és el portaveu. "És el Consell Ciutadà el que haurà de prendre decisions i haurà de definir la posició que tenim cadascun dels membres".

Des de la candidatura guanyadora de Pablo Iglesias, la seva mà dreta, Irene Montero, ha volgut garantir que, en l'estructura que hi haurà a la nova direcció de Podemos, Errejón "continuarà tenint un paper fonamental", i ha remarcat, també, el missatge "d'unitat" que ha estat un clam constant durant tota l'assemblea.

Finalment, des de les files anticapitalistes, Miguel Urbán ha volgut fer una crida similar, remarcant que a Vistalegre ha quedat clar que "no hi ha enemics interns". "S'ha de desterrar tota lògica de vencedors i vençuts. Ha guanyat Podemos", ha dit, i ha afegit que no vol que "ningú, ni Errejón ni ningú" s'aparti del projecte ni se l'arraconi.