Les diferències entre el projecte polític de Pablo Iglesias i el d’Iñigo Errejón han aflorat quan només passaven vint minuts de l'inici de l’Assemblea Ciutadana que se celebra al pavelló de Vistalegre. El full de ruta de l’actual secretari general, Pablo Iglesias, rebutja la ideologia de l’esquerra tradicional, refusa apropar-se al PSOE i aposta per no deixar enrere la revolta permanent que ha impulsat Podemos. En canvi, el fins ara número dos del partit morat, Iñigo Errejón, defensa un gir cap a la moderació per eixamplar la base del partit amb l’objectiu de governar. “Cal construir una transversalitat nova”, diu Errejón; “transversalitat és assemblar-se a la PAH”, contesta Iglesias.

Els dos discursos s’han confrontat aquest dissabte a l’Assemblea Ciutadana on els dos líders han defensat els seus documents.

“Podemos para todos”

El secretari general de Podemos ha marcat distàncies amb les tesis de transversalitat que propugna per al partit el secretari Polític de la formació, Íñigo Errejón. "La transversalitat no té a veure amb assemblar-se a Ciutadans o al PSOE, té a veure amb semblar-se a Espanya, a la gent que treballa per tirar endavant el país", ha proclamat.

El missatge principal de la que ha estat la seva segona intervenció en la II Assemblea Ciutadana -primer ha pujat a l'escenari per saludar els assistents i inaugurar el conclave- ha estat que el partit morat no ha d'oblidar els orígens o intentar assemblar-se als "vells partits".

Iglesias ha admès que ser al parlament "és important", però ha recalcat que aquesta proximitat als partits tradicionals o als nous que, a parer seu, se'ls assemblen, no pot portar-los a perdre de vista que ells han d'assemblar-se "a la gent".

En aquest context, Iglesias també ha posat èmfasi a equiparar el PP i el PSOE: "Jo sóc una persona d'esquerres, però no em crec la geografia parlamentària que situa el PP a la dreta i el PSOE a l'esquerra perquè tots dos són representants del projecte de les elits ", ha assenyalat Iglesias, mostrant el seu desig que "el PSOE rectifiqui".

"No n’hi ha prou amb les victòria electorals, cal també construir victòries socials, cal construir poble començant des d'avui mateix", ha emfatitzat.

Abans d'Iglesias, la primera a defensar davant els assistents els postulats de 'Podem per a totes' ha estat la diputada gaditana Noelia Vera, qui ha donat les gràcies als militants per exigir 'Unitat' i fer "baixar a la terra" els dirigents morats. "A partir de dilluns ens hem de treure de sobre la beneiteria", ha admès, entre aplaudiments.

“Recuperar la il·lusió”

El secretari polític de Podemos i líder de l'equip 'Recuperar la Il·lusió', Iñigo Errejón, ha defensat aquest dissabte, en la seva primera intervenció en l'Assemblea Ciutadana Estatal de Vistalegre II, la necessitat que després del congrés segueixin "junts i forts", i ha reivindicat construir un partit transversal, "sense etiquetes" i "que doni confiança".

Errejón ha estat l'encarregat de defensar el document sobre estratègia política que ha presentat el seu equip, en què aposten per "eixamplar" i "multiplicar" el partit per "recuperar les institucions", i amb el qual reivindiquen el "Podemos original" davant del "viratge ideològic" cap a l'esquerra del tauler que, al seu parer, defensa l'equip del secretari general, Pablo Iglesias.

"És fonamental un horitzó que doni confiança i inspiri coratge en els cors de tot el nostre poble, vingui d'on vingui, hagi votat el que hagi votat, hagi estat traït per uns o per altres. A la criminalització dels de dalt no s’oposa la unitat dels que comparteixen les mateixes etiquetes, sinó la unitat de la gent treballadora ", ha avisat.

Errejón ha dedicat gran part de la seva intervenció a dirigir-se al PP i al PSOE. "Deien que ens mataríem a Vistalegre. No. Nosaltres a Vistalegre ens estem trobant per triar les millors idees per guanyar-los", ha defensat.

"N'hi ha que tenen ja escrits llibres d'història en els quals diuen que som una formació política molt simpàtica que va obligar els altres a canviar i els cantava les quaranta. No hem vingut a cantar les quaranta, hem vingut a ensenyar-los el canvi de sortida", ha emfatitzat.

"Aquest serà el nostre congrés del 'Sí que es pot'. Veritat, orgull, il·lusió i victòria. Endavant que es pot", ha proclamat abans de tancar la seva intervenció, en què ha defensat que "hi ha condicions de sentit comú per guanyar, per al canvi polític i per recuperar les institucions per a la gent” i en què també s’ha referit a la necessitat de construir el futur “des del respecte al dret a decidir”.

Els anticapitalistes

La tercera oferta de document polític és la dels anomenats anticapitalistes “Podemos en movimiento”, amb un Miguel Urban que ha fet embogir els assistents i ha avisat que "els enemics no són a Podemos, són fora de Vistalegre i són poderosos". L'andalusa Teresa Rodríguez ha demanat "unitat però també humilitat", en un clar missatge a Iglesias i Errejón.

Finalment ha intervingut Miguel Martín Velázquez, de “Podemos en equipo”, que ha assumit que representa una candidatura minoritària i ha picat el crostó a les “tres candidatures mediàtiques”. “Ens hem mostrat com allò que no creiem”, ha retret.