PSOE i Unidos Podemos mantenen visions oposades sobre què significa "plurinacionalitat", de manera que tampoc es posen d'acord sobre quin espai obrir al Congrés per abordar el conflicte sobiranista i l'imminent 1 d'octubre. La formació morada demana una comissió per debatre sobre sobiranies i referèndum, alhora que els socialistes advoquen per abordar la reforma de la Constitució en una subcomissió. Així s'han constatat després de la reunió de dues hores que han mantingut aquest dilluns els equips negociadors de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, ambdós inclosos.

El portaveu d'En Comú, Xavier Domènech, ha afirmat que vol reprendre la comissió que va proposar al Parlament espanyol a principis de gener. L'espai s'havia pensat per cridar a debatre els partits partidaris del dret a decidir, a més d'experts i representants de la societat civil. En l'articulat del text inclús s'afirmava que era possible autoritzar una consulta pactada amb l'Estat, en virtut de l'article 92. "Aquesta via compta amb l'acord de molts constitucionalistes", recordava Domènech. La proposta, però, no es va arribar a votar mai perquè el PSOE aleshores estava comandat per la gestora i la seva posició era el no.

Així les coses, la portaveu del PSOE, Margarita Robles, ha estat contundent sobre que la negativa a la proposta de Podemos i confluències es manté, tot i que Sánchez hagi assumit novament la direcció de Ferraz. "No compartim la seva posició sobre sobiranies compartides. Estem per una única sobirania i no podem acceptar un referèndum unilateral. Mai l'acceptarem", ha recordat. Això passa perquè la plurinacionalitat dels socialistes és en sentit cultural i consideren que la Nació espanyola és l'única que pot decidir. És a dir, que té supremacia sobre la resta. 

Robles s'ha defensat, però, que divendres els socialistes van presentar la Declaració de Barcelona i aquesta passa per reformar la Constitució en el sentit plurinacional i federal, a més de fer pedagogia entre el sobiranisme perquè abandoni aquesta voluntat, com a forma de resoldre les tensions territorials. "És fruit d'una reflexió molt profunda i seriosa, no de la improvisació", ha dit sobre la seva iniciativa, després de demanar que "no s'enganyi" els ciutadans amb la idea de la independència.

És probable que el PSOE acabi portant l'espectre lila al seu terreny, ja que Domènech està disposat a rebaixar la seva pretensió i no descarta sumar-se a la subcomissió al Congrés. "No ens hi oposem, però és que no és la iniciativa que ara mateix està l'altura del moment i la urgència que s'està vivint a Catalunya", ha insistit davant l'imminent 1-O. Fonts de Ferraz, però, reconeixen que Ciutadans no està per donar-los suport.

"Taula de col·laboració parlamentària"

PSOE i Unidos Podemos també s'han emplaçat durant la trobada a la creació d'una "taula de col·laboració parlamentària" per començar a abordar les mesures en contra del govern de Mariano Rajoy, que passarien per la derogació de les seves polítiques en primera instància. La formació morada té "més urgència" per fer Rajoy fora de la Moncloa i considera el PSOE com un "soci prioritari". Els socialistes, però, volen ajornar la idea d'una moció de censura, creuen que Podemos és "prioritari" pel que fa als afers socials: pensions, salari mínim, drets laborals, però no es tanquen a acords amb Cs. 

Els representants d'ambdós equips seguiran en contacte en endavant a través d'aplicacions mòbils, trucades i altres trobades. Per la banda del PSOE són Sánchez, Margarita Robles, Adriana Lastra, Pedro Saura, Susana Sumelzo, Meritxell Batet, Manu Escudero i Rafael Simancas. Per la banda de la formació morada són Iglesias, Pablo Echenique, Irene Montero, Xavier Domènech, Rafael Mayoral, i Alberto Garzón, entre d'altres.

De moment, però, l'únic acord a què s'ha arribat és la creació d'una comissió d'investigació per abordar l'accident de l'Alvia a Angrois, ​cosa que la gestora va rebutjar en el seu moment.