El grup parlamentari d'Unidos Podemos-En Comú Podem-En Marea ha presentat avui la moció de censura anunciada contra el Govern de Mariano Rajoy, dos dies abans de les primàries del PSOE que se celebren diumenge vinent, i amb Pablo Iglesias com a candidat alternatiu a la Presidència.

El líder de Podemos, Pablo Iglesias; la portaveu del grup, Irene Montero; els portaveus d'En Comú Podem, Xavier Doménech, i de En Marea, Antón Gómez-Reino; i el coordinador federal d'IU, Alberto Garzón han estat els encarregats de presentar la moció de censura aquest divendres.

Podemos ja havia advertit que no esperarien que el PSOE resolgués el seu lideratge perquè creuen que cap procés intern de cap partit no pot ser una "excusa" davant de la situació d'"urgència" i "emergència democràtica" provocada pels casos de corrupció.

El candidat

Finalment així ho compliran, encara que quan es debati la moció els socialistes ja tindran un nou secretari general, que haurà de decidir la seva posició respecte a aquesta iniciativa que Unidos Podemos pretén promocionar al carrer amb una mobilització convocada aquest dissabte a la Porta del Sol de Madrid. A partir del moment del registre, arrenquen els terminis que marca el Reglament del Congrés per a la seva tramitació.

La Taula del Congrés haurà de comprovar que la moció de censura reuneix els requisits necessaris i que la subscriuen una desena part dels diputats en un escrit motivat, en el qual han d'incloure un candidat a la Presidència del Govern espanyol, que en aquest cas serà Iglesias, segons confirmen fonts de Podemos.

Una vegada admesa a tràmit, la Mesa informarà de la seva presentació el cap de l'Executiu i als grups parlamentaris.

Mocions alternatives

El Reglament preveu que en els dos dies següents a la presentació de la moció de censura podran presentar-se mocions alternatives, i se sotmetrà a votació en el moment que fixi la Presidència de la Cambra Baixa, que "no podrà ser anterior al transcurs de cinc dies" des del registre de la proposta.

A Podemos han esgotat al màxim els temps, tot i que encara confien que la seva moció de censura pugui debatre's com més aviat millor, a finals de maig o la primera setmana de juny; si bé són conscients que la data del debat depèn de la presidenta del Congrés.

La formació morada compta ja que la moció de censura no aconseguirà la majoria absoluta necessària per tirar endavant en el Congrés, ja que els tres candidats socialistes han expressat el seu rebuig d'aquesta proposta.

Pocs suports

De moment, només Compromís ha donat el seu suport sense condicions a la moció de censura d'Unidos Podemos, mentre que ERC i PDeCAT han vinculat el seu suport a un compromís amb el referèndum a Catalunya encara que sigui unilateral, i EH-Bildu amb els "drets polítics dels bascos".

Amb el PNB no han arribat a reunir-se, ni tampoc amb Ciutadans ni amb el PSOE, que van rebutjar des del primer moment la iniciativa. En canvi, Podemos es va centrar en una ronda de contactes amb representants de la Societat Civil a la recerca del suport de la ciutadania que no va aconseguir entre les forces polítiques.

Una estratègia en la qual s'emmarca també la concentració que han convocat aquest dissabte en Sol amb el lema "cal llançar-los".