Milers de persones s'han congregat aquesta tarda a la Puerta del Sol de Madrid per secundar la concentració convocada per Unidos Podemos en favor de la moció de censura contra el Govern de Mariano Rajoy, que ha començat a les sis de la tarda.

Podem Porta Sol EFE 1

Davant la seu del Govern de la Comunitat de Madrid s'ha situat l'escenari on els principals dirigents i diputats del grup parlamentari d'Unidos Podemos-En Comú Podem-En Marea es dirigiran als manifestants per defensar les raons que els han portat a presentar una moció de censura, que saben que perdran, al Congrés.

El secretari d'Organització de Podemos, Pablo Echenique, ha estat el primer a pujar a l'escenari per assegurar que, encara que diguin que han perdut la moció de censura, la realitat és que ja l'han guanyat "al carrer".

Encoratjat per crits de "Sí que es pot", Echenique ha dit que estan "orgullosos" de presentar una moció de censura que compta no només amb el suport dels seus cinc milions de votants, sinó també amb el de "milions de persones que han votat altres partits".

Podem Porta Sol EFE 3

Després d'Echenique han intervingut dirigents de Podemos com Ramón Espinar, Irene Montero i Pablo Iglesias, a més del portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech, i els líders d'IU Alberto Garzón i Sol Sánchez.

Els manifestants omplen la part central de la Puerta del Sol, tot i que per carrers adjacents com Alcalá o Cedaderos enacar es pot circular sense cap problema.

Iglesias rebut com a 'president'

El líder de Podemos, Pablo Iglesias, ha estat rebut amb crits de "president, president" i ha assegurat que el seu patit guanyarà la moció de censura amb les propotes de la societat civil".

Podemos Puerta Sol EFE 4

En el seu discurs ha apel·lat a la "pàtria", a "l'orgull de la classe obrera" i s'ha referit al PP com un "partit mafiós que creu que pot continuar amenaçant al nostre poble". També ha explicat que la moció de censura "és una obligació ètica" que pretén "plantejar mesures de regeneració democràtica" amb un primer objectiu que és "tenir un debat pels espanyols per mostrar les mesures necessàries que podríem prendre".

Podemos ha mobilitzat 52 autobusos perquè els seus simpatitzants poguessin assistir a aquesta concentració des de quasi totes les comunitats autònomes, i s'hi han traslladat autocars d'Andalusia, Catalunya, País Valencià, Galícia, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, La Rioja, País Basc, Cantàbria, Astúries, Múrcia, Ceuta, Melilla i fins i tot les Illes.

Última parada del Tramabús

La cita també ha coincidit amb la parada final del Tramabús que portava el retrat de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, com a "convidada especial". El vehicle, amb què Podemos denuncia una "trama" de connexions entre el poder polític i econòmic, té els laterals decorats amb els retrats de dirigents polítics com Rajoy, José María Aznar, Esperanza Aguirre i Felipe González, juntament amb empresaris com Juan Miguel Villar Mir, Miguel Blesa, Arturo Fernández i Gerardo Díaz Ferrán.

Tramabús Cifuentes EP

A tots aquests se'ls ha afegit al frontal del vehicle el dibuix d'un "convidat especial" a cada territori que ha visitat. El primer va ser l'expresident de la Comunitat de Madrid, Ignacio González, i també es va incloure el dibuix de l'expresident de Múrcia, Pedro Antonio Sánchez, quan va visitar Múrcia, així com la infanta Cristina, Jordi Pujol júnior i Fèlix Millet, quan va passar Catalunya.