La suma entre el PSOE i la coalició Podemos-IU fregaria la majoria absoluta (175 escons) amb 169 diputats per la part alta de la forquilla. Així ho apunta l'enquesta que publica Eldiario.es i que dóna al bloc de Podemos+IU+confluències una forquilla d'entre 75 i 80 escons i entre 85 i 89 per al PSOE. 

La mateixa enquesta assenyala que la coalició del partit d'Iglesias i Garzón i les confluències superaria els socialistes en vots però no en distribució d'escons. També que el PP guanyaria les eleccions amb el 29.2% dels vots i una forquilla de 120-123 diputats.  

Avui mateix ja s'ha confirmat que el líder d'IU, Alberto Garzón, anirà com a número 5 de la llista per Madrid i que els comunistes tindran fins a 9 diputats en "posició de sortida". Una concessió de Podemos a IU amb què el partit de Pablo Iglesias no perd res i que beneficia clarament a Garzón i els seus que passarien dels dos escons del 20-D a una forquilla de 5-7. Amb la llei d'Hondt, les dues formacions per separat obtindrien entre 68 i 74 escons. I la candidatura conjunta dóna a l'aliança d'esquerres entre 75 i 80 escons.  

L'acord d'esquerres també perjudica el PP de Rajoy que, en un altre escenari, podria arribar als 126 escons. També a Albert Rivera que assoliria els 43 representants. Amb la coalició d'esquerres, el PSOE també pot caure fins als 85 escons.  

Pressió d'Iglesias al PSOE

Avui mateix, Pablo Iglesias ha insistit a demanar al PSOE que se sumi al bloc per fer possible un govern progressista. "Li seguim allargant la mà al PSOE per fer-ho possible. Són un aliat per governar", ha dit Iglesias en una entrevista a la Cadena SER. De fet, ha reclamat a Pedro Sánchez que digui obertament si està disposat a donar suport a un govern d'esquerres o no.   

Podemos-IU

La coalició d'esquerres es presentarà amb la marca Podemos-IU. Iglesias ha justificat l'aliança amb el partit d'Alberto Garzón "perquè estem en una conjuntura molt concreta" i ha assegurat que els votants ho respecten i entenen "les diferents identitats que conviuen en un espai de canvi". Les bases dels dos partits han de ratificar l'acord en les pròximes hores.