El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, ha titllat de "patètic" el comportament del líder del PSOE, Pedro Sánchez, en estar "més preocupat" de la formació morada que del president del Govern, Mariano Rajoy, al mateix temps que li ha demanat prudència amb el seu "llenguatge bel·ligerant" contra Podemos.

En declaracions als periodistes abans de la reunió del Consell Ciutadà, que aquest dissabte se celebra en el Cercle de Belles Arts de Madrid, Iglesias ha respost així a Sánchez, qui minuts abans havia assegurat des de Ferraz que ja s'està produint el "declivi" electoral del capdavanter de Podemos.

"Crec que hauria de ser prudent perquè Sánchez porta encadenats els dos pitjors resultats en tota la història del PSOE", ha assenyalat, per després lamentar el "llenguatge bel·ligerant" que utilitza el socialista contra la formació morada que, al seu judici, és "negatiu" per a Espanya. "Nosaltres no ens anem a equivocar d'enemic", ha resolt.

Fugir de les faccions

Mentrestant, Podemos ni es crea, ni es destrueix: només es transforma. La formació morada enceta aquest dissabte un procés per repensar quina haurà de ser l'estratègia del partit d'ara en endavant. Les eleccions del 26-J es van saldar amb la desmobilització d'un milió de votants, que va portar alguns sectors a qüestionar l'aliança amb Izquierda Unida. No obstant, en el seu discurs inicial, Iglesias ha remarcat que "hauríem de parlar de futur, i no tant buscar saber amb certesa què va passar amb el milió de vots".

Iglesias ha demanat a la direcció no buscar una explicació dels resultats del 26-J que pugui ser llegida en clau de "faccions i corrents" i a centrar-se a afrontar un futur que els enfrontarà a grans desafiaments, entre ells aconseguir oferir solucions creïbles. De fet, ha recomanat a la cúpula del seu partit que no converteixi la interpretació dels resultats electorals en un debat que pugui interpretar-se com a divisió entre identitats o "faccions".

Així, els ha emplaçat a no detenir-se massa en el diagnòstic sobre el que ha pogut ocórrer perquè en les eleccions generals perdessin un milió de vots, i ha insistit que ni l'aliança amb IU ni la campanya electoral poden ser assenyalades com a determinants. En la seva opinió, cap d'aquestes dues hipòtesis "se sosté massa" per entendre per què la gent es va quedar a la seva casa el 26-J, alhora que diu que hi ha una altra sèrie de factors dels quals preocupar-se.

"Al final l'important no és qui té raó en el diagnòstic", ha dit Iglesias insistint que hi ha coses molt més importants que saber "amb certesa que va passar". Ha preferit no detenir-se en l'autocrítica i ha posat en valor els assoliments del seu partit malgrat dos anys "enormement difícils" i d'un nivell d'atacs "inèdits" després dels quals han aconseguit cinc milions de vots i 71 diputats.

L'excap de la JEMAD a la direcció

D'altra banda, la direcció de Podemos ha ratificat la proposta de Pablo Iglesias d'incorporar com "convidat permanent" per assumptes de Defensa del Consell Ciutadà a l'excap de l'Estat Major de la Defensa (JEMAD) Julio Rodríguez, qui no va aconseguir escó al Congrés el passat 26 de juny. Iglesias ha proposat a Rodríguez com "convidat permanent" de l'adreça de Podem, ja que els membres nats del Consell del partit només poden ser triats per l'Assemblea Ciutadana. El líder de Podemos ha explicat que Julio Rodríguez coordinarà la política en matèria de Defensa en coordinació amb les àrees de societat civil i política internacional.