635913988614297970w

Podemos i Izquierda Unida (IU) estan d'acord a treballar per generar un acord juntament amb el PSOE, Compromís, i les confluències. Aquesta és la proposta que el mateix líder d'IU, Alberto Garzón, ha traslladat als representants d'aquests partits aquest matí, per tal de reunir-se i cercar un govern "alternatiu al PP". Segons el líder de Podemos, Pablo Iglesias, existeix "sintonia programàtica" amb IU, i la coalició entre les quatre forces seria "més sensata per a formar govern", i no per "formar relat".

En conseqüència, Iglesias té pensat de reunir-se amb ERC i DiL la setmana vinent, i també preveu trobades amb el Partit Nacionalista Basc (PNB). El líder de Podemos insisteix a posar al PSOE en la disjuntiva de triar entre C's o ells. "Blanc i en ampolla", ha dit, "Ciutadans no li garanteix al PSOE formar govern, perquè ahir ja van dir que com a molt s'abstindran",i  a més, "volen incloure al PP i generar la gran coalició". Iglesias pensa que el PSOE només aconseguirà el suport numèric acostant-se a ells, i no "a les dretes".

L'entesa "fraternal"

"El Govern sera més fort, com més actors hi hagi", creu el podemista, i ha afegit que si "hem de governar amb Sánchez, el normal és que ens veiessin passejar junts". Aquest s'hauria d'aconseguir  negociant "fraternalment", en una taula on Podemos només s'asseurà si és per a anar a aquesta coalició. Però el partit dels cercles encara no ha rebut la seva contraoferta revisada pel PSOE, com aquests van prometre. Tot i així, el document de Podemos ja està sent també revisat per ells mateixos, per tal d'aclarir algunes qüestions.

No ha triat

El podemista no creu que el PSOE hagi triat els taronges. "Cal distingir entre els acords polítics entre les diferents formacions", i les propostes legislatives, ha dit. És a dir, per a Iglesias, és possible entendre's amb C's per canviar certes qüestions, però no pas per Governar. També eludeix la possibilitat que Compromís s'hagi apropat al PSOE en les negociacions. "Mònica Oltra m'està ajudant molt i m'ha donat consells per negociar la coalició", ha dit.

La carta de Garzón

Alberto Garzón ha adreçat una carta aquest matí als líders d'aquests partits per tal de conformar un acord "a quatre". L'objectiu és formar un govern alternatiu al PP, a qui "la corrupció l'inhabilita". A més, Garzón ha expressat la necessitat d'aplicar mesures "d'emergència social", davant una situació de necessitat per a les persones que pateixen "misèria, gana o desigualtat". El líder d'IU creu que "no es pot tancar els ulls" davant del canvi que "apunten" les eleccions i l'existència de la societat "més plural des de 1978".

Per la seva banda, el líder de Podemos insisteix que no vol que la pilota "torni a la teulada del PP" si Sánchez fracassa, un fet que Iglesias "no desitjaria".