Podem farà arribar dilluns als seus 45.000 inscrits l'estat de les negociacions dels 'comuns' perquè decideixin si participen o no en l'assemblea fundacional del nou partit l'1 d'abril, ja que encara hi ha discrepàncies sobre qüestions com l'elecció dels seus òrgans, que Podem vol que sigui oberta.

El nou subjecte polític dels 'comuns', que aglutina a BComú, ICV, Podem i EUIA, preveu celebrar la seva assemblea fundacional el dissabte 1 d'abril, conclave en el qual també s'elegirà els seus màxims òrgans de direcció -executiva i consell nacional-, a més del líder de la formació.

Això no obstant, la direcció de Podem ha anunciat avui en un comunicat que dilluns que ve 6 de març traslladarà als seus inscrits el resultat de l'estat actual de les negociacions, perquè decideixin si participen o no en l'assemblea fundacional dels 'comuns' de l'1 d'abril.

Aquest fet suposa un canvi substancial en el posicionament de Podem, ja que fins ara el partit que lidera Albano Dante Fachin a Catalunya tenia previst celebrar una votació a posteriori, després del congrés fundacional, perquè els inscrits decidissin si s'adherien o no al nou espai dels 'comuns'.

Sense data ni format

Aquest avançament de la votació, sense data ni format de moment, obeeix a certes discrepàncies entre Podem i les altres formacions de les confluències, entre elles, les referents a l'elecció dels membres de l'executiva, que estaria integrada per unes trenta persones, i les del consell nacional, del qual formarien part unes cent vint.

Segons concreta Podem, en aquests moments estan sobre la taula de negociacions la proposta de pactar una "llista de consens" entre els diferents partits i la de la formació lila, que defensa que totes aquelles persones inscrites al nou projecte polític 'Un País en Comú' puguin presentar-se als òrgans de direcció.

A més, Podem reivindica que siguin tots els inscrits els que elegeixin als membres dels òrgans de direcció, perquè "el millor consens no és aquell al qual puguin arribar les cúpules dels partits sinó el consens sorgit de la lliure elecció de totes i cadascuna de les persones que creuen en aquest projecte".

En aquest sentit, Podem rebutja de nou la lògica de les quotes entre partits, a l'entendre que han de ser les bases les que elegeixin "lliurement" les persones que integrin els òrgans de direcció.

Presencial o telemàtic

Podem, també, discrepa sobre el sistema de votació, ja que defensa que aquest pugui ser tant presencial com telemàtic, mentre que "altres actors" de les confluències aposten sol per la via presencial, segons explica aquest partit en el seu comunicat. La formació de Fachin, en canvi, considera que la votació presencial és un procediment de la vella política que limita la participació ciutadana.

Malgrat aquestes desavinences en les negociacions, Podem recalca que en les pròximes hores intentarà assolir acords amb la resta de formacions per "abandonar la lògica de quotes i donar la veu a la gent en aquest procés".

Així, i independentment del resultat de les negociacions, Podem ha anunciat que dilluns que ve farà arribar als seus cercles i als seus 45.000 inscrits el rendiment de comptes de l'estat d'aquest procés perquè, amb aquesta informació, prenguin la decisió de si Podem "ha de participar o no en assemblea fundacional del nou subjecte polític".