Podemos Cantàbria ha registrat una iniciativa al Parlament regional perquè es declari a l'exministre de Defensa Federico Trillo persona non grata en aquesta comunitat, i que el govern i institucions autonòmiques s'abstinguin de comptar amb ell en els actes que organitzin.

El grup morat a la Cambra ha presentat una proposició no de llei en aquest sentit, que es debatrà en un pròxim ple, i de la que ha donat compte aquest divendres el diputat Alberto Bolado, en una roda de premsa en què ha estat acompanyat per familiars càntabres d'afectats per l'accident de l'avió Iac-42 de maig del 2003 a Turquia, on van morir 62 soldats espanyols.

El podemita ha considerat que es tracta d'una iniciativa "de justícia" en la qual factors polítics han de quedar en un "segon pla", ha assenyalat en al·lusió al possible suport a la PNL d'altres formacions amb representació parlamentària.

I és que l'objectiu últim és que Trillo "sàpiga que aquí no se'l vol", ha resumit Sara García, germana de David, un dels dos càntabres morts en el sinistre aeri, juntament amb Miguel Ángel Calvo Puentes, representat pel seu germà Jesús.

Sara, acompanyada per la seva altra germana Andrea, ha assenyalat que la declaració del ministre de Defensa del PP quan van succeir els fets com a persona non grata en aquesta regió és una cosa "simbòlica", "sense repercussió", que potser per a ell no tingui importància, però sí per a ells, "pel respecte i honor als nostres familiars, a tots els seus companys que ja havien volat jugant-se la vida, cosa que ell mai no hagués tingut nassos a fer".

Aquesta mateixa petició ja ha tirat endavant a Cartagena (Múrcia), ciutat natal de Trillo, i a Lalín (Pontevedra), d'on era un dels morts. En ambdós municipis se l'ha declarat persona non grata.