El secretari general de Podem, Albano-Dante Fachin, ha anunciat aquest dimecres que sotmetrà a consulta de les bases el posicionament de la formació sobre un referèndum unilateral.

“Volem que la resposta s’articuli des de baix. Què pensen els cercles sobre una possible convocatòria d’un referèndum unilateral?”, ha dit el líder de Podem en declaracions a Ràdio 4. Tal com ha recordat, la formació morada aposta per un referèndum amb garanties però considera que han de ser les bases les que es defineixin.

Albano-Dante Fachin també va apel·lar a les bases per justificar la decisió de no participar en el nou partit dels comuns. Per la seva banda, el nou partit impulsat per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va debatre el passat dissabte en l’assemblea fundacional el seu posicionament sobre el futur polític de Catalunya.

Els comuns van aparcar l’independentisme i van apostar per una república catalana que “vol compartir” sobiranies amb un Estat “plenament plurinacional”. Sobre el referèndum, van reiterar la defensa de les sobiranies i la voluntat de convocar un referèndum amb garanties.

L’Executiva de Podem ha decidit no sumar-se a la construcció del nou partit dels comuns tot i que segueix pensant en fer-ho més endavant en forma d’una coalició electoral. Els comuns, però, ja han avançat el seu rebuig a la proposta de Fachin.