Una cinquantena de persones s'han concentrat aquest dissabte davant un establiment de Gas Natural a Reus, al Baix Camp, per denunciar la situació de pobresa energètica en què viuen molts ciutadans i que també patia la dona morta en un incendi dilluns al municipi. Podemos ha organitzat aquesta concentració i també d'altres arreu de l'Estat davant d'establiments de la companyia.

Durant l'acte s'ha fet la lectura d'un manifest en què s'ha reclamat que el president de Gas Natural "doni la cara" i expliqui "quan s'ha trencat el protocol i com actuen" en aquesta mena de situacions. El diputat al Congrés per Tarragona, Fèlix Alonso, ha reclamat que no es passi la responsabilitat als ajuntaments ni als serveis socials d'una qüestió que depèn dels governs i de les companyies subministradores, que "es comporten de forma depredadora".

Lectura del manifest a Reus / ACN

L'establiment, al passeig Sunyer de Reus, estava tancat en el moment de la concentració, en què s'han sentit crits de "Ningú sense llum, ningú sense aigua" o "No és un accident, és un assassinat". A l'acte els assistents han escenificat una cadena agafant-se els uns amb els altres en què una de cada cinc persones era a terra. Segons ha explicat l'organització, és un símbol per donar a entendre que hi ha tot un protocol basat en cadenes i que n'ha fallat alguna baula. En acabar l'acte, s'ha pintat la reixa de l'establiment amb el missatge "La pobresa energètica mata".

Retirada de la Creu de Sant Jordi

Des de la concentració de Barcelona, el secretari general de Podem, Albano-Dante Fachin, ha demanat que es retiri el reconeixement de la Creu de Sant Jordi al president de Gas Natural. Fachin ha opinat que "no es pot premiar la gent que es creu per sobre de la sobirania del nostre país", i ha demanat al Govern que retiri la distinció igual que va fer amb l'exdirector del Palau de la Música.

La concentració de Barcelona / @podem_cat

Segons Fachin, no es pot tolerar que "una sèrie d'empreses tinguin beneficis multimilionaris i que hi hagi cinc milions de persones a Espanya que no tinguin recursos per tenir un habitatge en condicions". Ha assegurat que la tragèdia de Reus no és un cas aïllat, sinó que la pobresa energètica produeix "7.000 morts a l'any en tot el país, cinc vegades més que les morts a la carretera", ha insistit aquest dissabte en atenció als mitjans.

Desenes de membres i seguidors de Podem s'han concentrat a les portes de la seu de l'empresa a Barcelona sota el lema "Ningú sense llum" per demanar al Govern que "obligui aquestes empreses a complir les lleis que s'aproven al Parlament de Catalunya".

El silenci dels grans partits

El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, i el coordinador d'Izquierda Unida (IU), Alberto Garzón, s'han concentrat a la seu a Madrid de Gas Natural Fenosa. S'hi han congregat prop de 300 persones corejant lemes per protestar per la mort de la dona gran. Iglesias ha criticat que a Espanya, "la quarta economia de la zona euro, hi hagi persones que hagin de morir perquè empreses elèctriques que facturen beneficis i que paguen plans de pensions i sous d'escàndol als seus directius deixin sense llum i sense calefacció compatriotes".

Garzón ha criticat el silenci dels grans partits polítics per la mort de la Rosa, quan el que ha passat, ha dit, va en contra de la Constitució, que estableix que la riquesa d'Espanya ha d'estar subordinada a l'interès general. "Empreses com Gas Natural són l'exemple que s'incompleix la Constitució sistemàticament", ha afirmat el líder d'IU, que ha considerat important posar "cara als culpables del saqueig i de la mort d'aquestes persones"

Aquesta protesta s'ha celebrat de forma simultània a 26 seus de Gas Natural d'altres ciutats espanyoles, convocades per Podemos amb el lema "La pobresa energètica mata #NadieSinLuz".