Podem ha proposat avui a les seves bases tres escenaris per debatre la seva posició davant l'eventual convocatòria d'un referèndum d'independència unilateral que inclou el rebuig a una consulta no pactada amb l'Estat, una nova consulta no vinculant com el 9-N o el suport a un referèndum vinculant sense acord.

El secretari general de Podem, Albano Dante Fachin, ha presentat avui en roda de premsa el document amb els tres escenaris que els seus 120 cercles (organitzacions territorials) debatran des d'avui i fins al 9 de juny, encara que ha avisat que el resultat dels esmentats debats no marcarà la posició definitiva de Podem, que podria posar-se a votació de la militància.

Els escenaris

El primer escenari proposat en el document planteja, com "imprescindible" per fer efectiu el dret a decidir, que la consulta sigui pactada amb el Govern del PP, per la qual cosa Podem "hauria de desentendre's de qualsevol convocatòria sense acord".

El segon defensa que si el Govern de la Generalitat convoca un referèndum sense acord amb l'Estat ni reconeixement internacional, Podem "participarà d'aquesta convocatòria entesa com un acte de mobilització cívica i apoderament social", cosa que Fachin ha reconegut que seria la repetició del 9-N del 2014. "No li restem l'impacte que pugui tenir una mobilització massiva encara que no tingui característiques de referèndum", ha dit.

Finalment, l'últim escenari que es planteja a les bases de Podem és el de "participar d'aquesta convocatòria referendària entenent que fa falta una participació massiva perquè tingui caràcter vinculant", encara que l'organització no determina una xifra de participació concreta.

Consulta interna a Podem

El mateix document presentat a les bases reconeix que aquests tres posicionaments "no contenen totes les posicions i reflexions sobre un tema tan complex", per la qual cosa el debat que s'ha obert davant la militància s'entén com "un primer pas" que haurà de culminar amb altres mecanismes de debat i decisió de l'organització com una consulta interna.

"Som conscients que en molts casos s'ha posat en qüestió el nostre espai polític per ser ambigus però sempre hem estat molt clars defensant el referèndum com la millor eina democràtica per a Catalunya", ha subratllat Fachin, que ha assegurat que la direcció de Podem es "manté ferma" en la seva defensa.

El líder de Podem, que assistirà avui a la conferència que impartirà el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a Madrid en un últim intent de buscar un referèndum pactat amb l'Estat, ha lamentat que el Govern no defineixi la seva proposta de consulta unilateral.

"Correspon al Govern donar explicacions davant el Parlament de Catalunya i no a través de filtracions ni xerrades", ha recalcat Fachin en relació amb l'esborrany de la Llei de Transitorietat a què ha tingut accés el diari El País i que aspira a funcionar com una Constitució catalana durant dos mesos.