Podem Catalunya es replanteja el seu paper en el referèndum previst per a l'1 d'octubre. Segons un comunicat d'aquest dilluns a la tarda, el partit celebrarà una nova consulta del 7 a l'11 de setembre sobre el seu posicionament davant l'1-O, perquè els militants ratifiquin o no la postura sorgida dels debats territorials, "tenint en compte els últims esdeveniments".

Mobilització o referèndum vinculant?

Cal recordar que les bases de Podem van decidir, a mitjans de juny, que la formació lila consideraria la votació de l'octubre com una mobilització i no com un referèndum vinculant, amb l'aval d'un 35% dels cercles. D'altra banda, la direcció que encapçala el secretari general de Podem, Albano Dante Fachin, ha acceptat la petició del líder estatal, Pablo Iglesias, i Podem també repreguntarà als seus militants, durant la segona quinzena d'octubre, si volen confluir amb Catalunya en Comú. 

Possible acord amb Catalunya en Comú

Pel que fa a la consulta sobre la "possibilitat de trobar mecanismes de treball conjunt amb CatComú" —inclosa l'opció de concórrer conjuntament en futurs processos electorals—, els associats de Podem hauran de decidir si troben "pertinent" arribar a acords amb el nou partit d'Ada Colau i Xavier Domènech, i en quins termes. La pregunta sobre aquesta qüestió es decidirà al consell ciutadà català. Cal recordar que les bases de Podem van votar en contra que el partit confluís amb la nova formació dels comuns, en una consulta del març. Aquesta opció va rebre el 60,5% dels vots.