La secretària de coordinació interna de Podem, Noelia Bail, ha lamentat que els comuns es plantegin usar les sigles de la formació morada en el seu nom. Aquest dissabte els comuns van decidir obrir un procés participatiu, del 17 al 22 de maig, per escollir el nom de la formació, que pot ser ‘En Comú Podem’ o ‘Catalunya en Comú’.

“No entenem que un espai on està ICV, EUiA i Barcelona en Comú i on no està Podem faci servir el nom de Podem. Demanem una mica de respecte pels nostres inscrits”, ha demanat Bail acompanyada del secretari general, Albano-Dante Fachin, i de la secretària d’organització, Ruth Moreta.

Tot i que la direcció de Podem no forma part del nou partit, sí que està representat el sector crític de Podem, encapçalat per Jéssica Albiach. Per aquest motiu, els comuns consideren que la formació morada està representada en el nou partit i, per tant, poden fer servir les seves sigles en el nom. “Entenem que la marca Podem és molt suculenta. El més important és que, més enllà de la marca, adoptessin nous valors i principis”, ha respost Bail.

El debat sobre el referèndum

Per altra banda, Fachin ha anunciat que Podem celebrarà, a partir del 22 de maig, un procés per decidir la postura del partit en relació al referèndum que el Govern té previst celebrar aquest setembre. “Si finalment es convoca el referèndum unilateral, des de baix i la gent dels cercles haurà de decidir quin és el nostre posicionament com a organització política”, ha assegurat Fachin.

El procés de debat no té, de moment, una data de finalització, però el líder de Podem ha aclarit que la primera fase hauria de tancar-se “abans de les vacances”.

Amb tot, el debat de Podem es dóna poc després que els comuns definissin la seva posició sobre el referèndum. En l’assemblea fundacional celebrada el passat 8 d’abril, el nou partit va rebutjar la proposta que apostava clarament per defensar l’independentisme i es va mantenir en la indefinició sobre el suport a un referèndum unilateral.