Podem Catalunya ha arribat aquest dimarts a un acord amb la resta de formacions implicades en la construcció del nou espai polític d’esquerres i abast català, per integrar-se en la confluència que lidera l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

L'acord ha estat possible després que aquest mateix dilluns la formació que lidera Albano-Dante Fachin anunciés que no entraria en la confluència si no s'acceptaven les seves condicions. Finalment, però, ha acceptat incorporar-s'hi. El líder estatal de Podemos, Pablo Iglesias, ha volgut subratllar a través d'un tuit la "generositat" de la formació que encapçala Fachin.

Posteriorment, ha reiterat la seva satisfacció per l’acord que permetrà que la secció catalana del seu partit continuï dins de la iniciativa dels comuns per crear un nou partit d’esquerres a Catalunya.

En declaracions als passadissos del Congrés al costat del portaveu d’En Comú Podem, Xavier Domènech, Iglesias ha afirmat que l’acord posa les bases “de manera irreversible” perquè “una organització política nacional catalana vagi fent passes”. El líder de Podemos ha afegit que es tracta d’una notícia “magnífica” i ha afirmat que l’acord és “un exemple de fraternitat” per al seu partit.

Domènech, per la seva banda, ha assegurat estar "molt content" perquè el 8 d'abril, dia de l'Assemblea fundacional, serà el tret de sortida “d’una Catalunya social, sense corrupció i on puguem revertir tot el que hem sofert aquests anys”. 

Condicions de Podem

Una de les peticions de Podem era la definició del codi ètic de la formació abans de l’Assemblea fundacional, el proper 8 d’abril, ja que la formació considerava que “no es pot acceptar participar d’un espai polític on encara no se saben les regles que el regiran”. L’acord en aquest punt es basa en un codi ètic que es validarà en l’assemblea i que serà vigent a partir del moment fundacional del nou espai. 

La segona petició de la formació de Fachin feia referència a la possibilitat dels inscrits de Podem a votar directament i de manera online els òrgans directius sense inscriure’s prèviament al registre d’Un País en Comú. En aquest cas, si bé s’ha acceptat que les persones que participin ho puguin fer a través del portal web de Podem i que les seves dades continuïn lligades al partit, l’acord detalla que les votacions seran una combinació de vot online i presencial, i que caldrà validar la votació amb el DNI.

L’últim dels eixos en què es basava l’argumentació de Podem era demanar un sistema de llistes obertes per escollir els membres dels òrgans del partit de manera que siguin “les persones, de manera individual, les que es presentin i que sigui la gent a que triï a cada una de les persones”. Aquesta idea s’enfrontava a la proposta de Domènech de presentar una llista “de consens” amb representació dels diversos partits. Finalment, les forces de la confluència han acceptat la petició de llistes obertes on podran presentar-se persones per equips i individualment seran escollides les més votades.

En declaracions al Parlament, Fachin ha assegurat que des del partit estan "molt contents" d'haver arribat a un acord que, consideren, "enriqueix el nou espai" a través de valors com "la radicalitat democràtica" o la pluralitat.

Les forces de la confluència

El coordinador general d’EUiA, Joan Josep Nuet, ha celebrat l’acord “històric” al què han arribat Podem i la resta d’actors dels comuns ja que “mai una pluralitat d’idees i persones tan àmplia s’havia unit a Catalunya”.

En una mateixa línia s’ha expressat també el coordinador nacional de ICV, David Cid, que ha celebrat un acord “que permet construir un espai de canvi a Catalunya”. “Aquest es el primer pas per començar a caminar per canviar Catalunya, amb polítiques de servei a la gent i revertint les polítiques de retallades”, ha sostingut.