En ple debat dels comuns sobre quin paper adoptar l’1-O, Podem Catalunya ja ha pres posició: “participar activament en la convocatòria”. La formació liderada per Albano-Dante Fachin entén el plebiscit com “una mobilització social políticament legítima”. Ho ha fet públic aquest divendres al matí en una roda de premsa a l’Ateneu Barcelonès. El document ha estat aprovat per unanimitat pel seu consell ciutadà.

Per prendre aquesta decisió, han tingut en compte dues “fites polítiques”, ha dit el seu secretari general. La primera, el resultat dels debats fets en els cercles de Podem Catalunya sobre l’escenari d’un referèndum sense acord amb l’Estat espanyol. La segona, la proposta feta pel Govern de la Generalitat el passat dimarts.

“Més del 60% dels cercles creu que la convocatòria ens interpel·la com a organització i espai polític”, ha assegurat Fachin. Sobre la proposta de l’executiu català, ha dit que no pot ser equiparable a un referèndum efectiu i aboca a un “xoc institucional” entre els dos governs. “Ara bé, la impossibilitat de fer el referèndum no recau en ningú més que en l’actitud irresponsable del Partit Popular”, ha afegit.

Podem entén que no poden desentendre’s del moment que viu Catalunya. “Les forces progressistes no podem romandre neutrals”, ha defensat Fachin. “No podem romandre neutrals quan una ministra de Defensa invoca l’Exèrcit, com en els moments més foscos de la nostra història”.

Una participació "massiva"

Fachin ha sostingut que la veritable “polarització” no és entre els partidaris del  i els partidaris del no, sinó entre els qui defensen “el dret a expressar-se” i els qui no. És per això que no faran campanya per cap de les dues opcions, sinó per la participació en el plebiscit de l’1 d’octubre. “Si participen milions de persones, sigui quin sigui el resultat, ningú ja no podrà girar l’esquena”, ha afirmat.

El Consell Ciutadà de Podem Catalunya va validar aquest dijous un document polític sobre la convocatòria del referèndum, que es resumeix en vuit punts i va ser aprovat per unanimitat d’aquest òrgan de direcció.

El document aprovat per la formació morada avisa que estan en desacord en “les formes, el contingut, les contradiccions i la manca de garanties jurídiques i reconeixement internacional” de la convocatòria. No obstant això, volen convertir l’1-O en una protesta ciutadana.

D’aquesta manera, Fachin ha dit que la seva intenció és la de fer campanya perquè la participació sigui “massiva” i així deixar “en evidència” l’immobilisme del govern espanyol. “Només quan la gent es mou, els murs més gruixuts es mouen”, ha reblat.

El secretari general de Podem no ha volgut pronunciar-se sobre el document que la direcció de Catalunya en Comú, el nou subjecte polític dels comuns, ha realitzat de cara al debat que mantindran aquest dissabte. Fachin ha dit que prefereix esperar que es produeixi el debat