La batalla interna pel lideratge de Podem està més viva que mai. Catalunya s’ha convertit en un terreny minat per a Pablo Iglesias, que ja veu com fins a quatre faccions volen disputar, quan es convoqui, la presa de les regnes de la formació morada, malgrat la carta que va enviar ahir a la militància en què remarca “ni hi hauria d’haver corrents ni friccions que competeixin pel control dels aparells”.

Al duel que protagonitzaven fins ara, amb un intent de rebaixar la tensió per les múltiples crisis territorials, els afins a Iglesias amb els d’Albano-Dante Fachin, sota la plataforma Ho Podem Tot, s’hi han sumat “Construïm Podem”-que encara no assegura presentar candidatura- i “Junts Podem”. Els primers congreguen el cercle de Girona, diversos de Lleida i Tarragona i alguns del Barcelona, Baix Llobregat i Vallesos. La segona, més recent i desconeguda, l'integren 20 persones, de Tortosa, Sabadell i Tarragona, i està encapçalada, entre d'altres, el fins fa tres setmanes portaveu de Podem Vic, Marco Sebastián.

Des que Gemma Ubasart va dimitir, al·legant que la campanya de Catalunya Sí Que es Pot s'havia situat "a la marginalitat de l'unionisme", la situació de la direcció de les files morades és d'interinitat. Tot i que els processos s'han avançat en d'altres comunitats autònomes, des de Podemos estatal s'ha evitat fer-ho també a Catalunya. L'aleshores secretari d'organització, Sergio Pascual, fins i tot ha acusat de "precipitar-se" persones com Albano-Dante Fachin, per iniciar una plataforma de debat que comencés a fer bullir l'olla. 

Els constructors

El dubte que genera Construïm Podem és si acabarà sent una quarta candidatura o la dels afins a Pablo Iglesias. Fonts podemistes, que en coneixen els integrants, asseguren a El Nacional que "són companys propers a l'oficialisme" i podria arribar a ser la plataforma oficialista. De fet, la seva crítica es basa de forma preeminent en Fachin. A la presentació de la iniciativa, l'1 de març, el membre del cercle de Cornellà Alfonso Marín deia que "Albano-Dante no té projecte, té candidats. La seva candidatura està buscant primer la cadira". 

Però no només això, la portaveu del cercle de Premià de Mas, Loles Polilla, que també hi participava, reivindicava que el projecte encetat "no vol apartar-se de la idea original de Podemos estatal" i que, en qualsevol cas, un nou Podem "ha de respectar els principis de la línia" de Madrid. 

A tot això s'hi ha de sumar la seva activitat a les xarxes, en què hi predomina una línia oficialista. Les seves piulades, però també els seus retuits ho reflecteixen. Al Telegram, amb el nom de "El Círculo" i que suma 416 membres, fins i tot han arribat a passar la carta d'aquest dimarts d'Iglesias a la militància o a parlar de "el nostre líder" quan aquest havia de comparèixer al Congrés dels Diputats. 

Els sobiranistes

A Junts Podem es consideren el sector més crític i més sobiranista de Podem. L'aposta "d'un partit fort que no obeeixi estructures verticals" l'han tirat endavant persones que també estan implicades a aconseguir el percentatge del 35% de cercles per forçar una convocatòria de renovació de lideratges a Catalunya. "Estem fins als nassos que a Madrid ens marquin els tempos", remarquen fonts del corrent a El Nacional

Ara per ara, tot just han publicat un manifest on pregonen que “les dues possibles candidatures que s’estan muntant de cara a unes properes eleccions pequen dels mateixos errors: ser el projecte d’una o altra família i fer-nos creure que la integració a En Comú (en referència a la nova plataforma política que impulsa l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau) és una obligació ineludible". Ara esperen adhesions, i a partir d'aquí estructurar la candidatura sota les línies que s'hagin debatut. 

Sobre la candidatura de Fachin, rebutgen ser contundents. Reconeixen que és "una bona persona", però descarten que els seus vincles amb Procés Constituent i els eixos "polítics i no pas organitzatius" siguin els correctes. "No volem treure una família per posar-ne una altra", afirmen, remarcant també que "no només volem sobirania per decidir sobre la confluència, sinó per decidir sobre tot". 

Fre a Colau

Siguin finalment tres o siguin quatre candidatures, el que sí que posa de manifest la lluita interna és que a Ada Colau se li compliquen les coses. Després que ICV rebutgés dissoldre's, a Podem tampoc no estan disposats a cedir, com va plantejar una de les seves persones de confiança a El Nacional

“La unió d’una esquerra realment progressista (...) ha de pivotar sobre Podem Catalunya”, afirmen els de Construïm Podem al seu manifest, cosa que entenen que demana “una organització forta” i “preservar les sigles”.

Els de Junts són encara més contundents. “Cap candidatura que es postuli a ocupar la direcció hauria de plantejar la integració del nostre partit a En Comú i la seva desaparició”, reivindiquen. I, en tot cas, "si arribat determinat moment es planteja la necessitat de portar més enllà la confluència, serà després d'un llarg i serè debat" on "la militància tingui l'última paraula".