Societat Civil Catalana ha aconseguit una assistència discreta de l'unionisme a Catalunya amb la convocatòria sota el lema “Aturem el cop”. La manifestació convocada a les 12 del migdia ha arrencat amb una mica de retard des de la plaça Urquinaona. Mitja hora abans de la cita ja es podien veure alguns assistents recollint cartells amb el lema i intercanviant pancartes i banderes espanyoles. Polítics del PP i Ciutadans no s'han volgut perdre la trobada i s'han pogut reconèixer algunes cares com les d'Alberto Fernández Díaz i Carlos Carrizosa. Segons l’organització, la concentració ha aplegat 15.000 persones, xifra que s'allunya de la donada per la Guàrdia Urbana, 6.500. 

Fernández Díaz, del PP, ha sigut un dels encarregats d’encapçalar la manifestació. “El PP vol una Catalunya independent d’estelades i que aposti per la convivència i la llibertat”, ha declarat. També ha afegit que la solució és el diàleg, però sempre que es compleixi la llei: “Justícia i diàleg no són incompatibles”.

WhatsApp Image 2017 03 19 at 12.10.21

Per la seva banda, Carlos Carrizosa, portaveu de Ciutadans, ha enviat un missatge contundent al Govern català: “Demanem al Govern català que dissolgui el Parlament i convoqui eleccions immediates”. També ha mostrat el suport del seu partit als joves de Societat Civil que van ser agredits a la Universitat Autònoma de Barcelona. Ambdós discursos han combinat el català i el castellà, fet que s’ha mantingut durant el transcurs de tota la manifestació. Lemes com “Viva Espanya i visca Catalunya” o “No nos engañan Catalunya es España” han estat els més repetits.

WhatsApp Image 2017 03 19 at 12.16.25

Quan el seguici ha arribat a la plaça de Sant Jaume, ha començat la ronda de parlaments. Dolores Agenjo, directora del centre que no va voler obrir el dia de la votació del 9-N, ha estat una de les més ovacionades. Agenjo ha basat el seu discurs en l’educació. “Volem una Catalunya on no es persegueixi els pares que decideixen escolaritzar els seus fills en castellà”. També ha recordat l’incident de la UAB, fet que ha arrencat aplaudiments i crits entre els assistents. Empesa per l’emoció, ha acabat el seu discurs dient: “Els matons que els han agredit són uns feixistes”.

Un altre dels ponents ha estat Mariano Gomà, president de Societat Civil Catalana. Ha entonat un discurs multilingüe que barrejava català, castellà, anglès, i fins i tot alguna frase en aranès. “Felicitats a la Pepa, la nostra primera constitució” és la primera frase que ha pronunciat. Ha acusat el Govern català d’adjudicar als unionistes la imatge de "mals catalans" i ha qualificat el procés sobiranista de ser una revolució de somriures que haurà d’acabar emprenent un llarg camí de frustració. Fent al·lusió al lema “Aturem el cop”, ha dit que el cop que volen fer els independentistes no serà tan fort com esperen, però farà mal al país.

La manifestació ha acabat amb l’himne d’Espanya seguit dels hits discotequers i la bachata que els han acompanyat durant la caminada. La plaça de Sant Jaume s’ha buidat en pocs minuts per tornar a donar la benvinguda als turistes que la freqüenten.