L'organització Poble Lliure, corrent que s'integra dins de la candidatura de la CUP-Crida Constituent, ha celebrat aquest diumenge la seva primera Assemblea Nacional, on ha marcat els seus posicionaments respecte el moment actual que viu el procés independentista. Un procés que viu un "gran moment de feblesa", segons el seu parer.

En aquest sentit, el seu portaveu, Guillem Fuster, ha demanat als partits independentistes, i en concret, a les entitats que l'han escoltat atentament, "reformular" el full de ruta perquè ara mateix "l'estratègia independentista no existeix". És més, Fuster demana que en aquesta reformulació "ens hi trobem tots per igual" amb l'objectiu que "la gent torni a posar les estelades al balcó", ha clamat. Ara bé, ha convidat als independentistes que "no siguin sincers" que "facin un pas al costat".

En aquest sentit, Poble Lliure sosté que cal tornar "a fer bullir l'olla" al carrer i desplegar el procés constituent per tal que "no es quedi en la comissió". A més, reclamen que cal reaccionar a qualsevol embat de l'Estat perquè consideren que aquesta també és una manera de fer eixamplar la base social de l'independentisme.

En paral·lel, exigeixen un acord "patriòtic" entres totes les forces de les esquerres, tant independentistes com sobiranistes, per treballar en la construcció de l'estat propi. I en aquest punt hi treballarà l'organització en els propers mesos. Tanmateix, ha advertit que sense un canvi social i un canvi de paradigma econòmic serà "molt complicat" dur a terme la independència. 

En clau interna

"Apostem per la unitat popular". Amb aquestes paraules el portaveu de Poble Lliure ha volgut refermar de moment el seu compromís amb la CUP-Crida Constituent, ara bé, ha demanat que "si hi ha contradiccions anem a treballar-les" amb l'objectiu "que ningú ens pugui dir que som els aturadors del procés".

Un missatge clar a l'altre contrapès de la formació anticapitalista, Endavant-OSAN, amb qui fins ara ha discrepat en qüestions claus com la investidura o no d'Artur Mas i fins i tot els pressupostos. D'aquí que Fuster hagi demanat prou "maximalismes que ens han dut a uns sectors independentistes a un carreró sense sortida". 

Fuster també ha tingut temps pel sector més dur de CDC. "Hi ha gent que voldrà posar el fre de mà, sectors de la dreta d’aquest país, però les contradiccions que puguem viure amb aquestes forces no poden fer aturar el procés", ha exposat. 

Assistents

A l'acte polític al centre cívic de Cotxeres de Sants, ha assistit la plana major de l'independentisme. En concret, els presidents de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, el d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart i la presidenta de l'Associació de Municipis per a la Independència (AMI), Neus Lloveras.

A més, de representats d'Esquerra Republicana com el números dos al Congrés, Joan Tardà, i el secretari d'organització, Isaac Peraire. Tampoc ha faltat la representació de la CUP. Entre els assistents, els diputat Albert Botran, que pertany a l'organització, i Joan Garriga, així com l'alcalde d'Argentona, Eudald Calvo. Qui tampoc s'ho ha volgut perdre ha estat l'exlíder de la formació anticapitalista, Antonio Baños. 

El missatge d'Otegi

La sorpresa de l'acte ha estat el missatge que el secretari general de Sortu, Arnaldo Otegi, ha volgut enviar a l'organització com a mostra de suport i solidaritat a la seva primera assemblea. Les seves paraules virtuals han servit per posar en valor el procés català independentista. "És un procés modèlic".

En aquest sentit, Otegi considera que els bascos també "es juguen molt" en aquest camí cap a la República perquè "estan aprenent". De fet, el dirigent de l'esquerra abertzale ha dit que "només les ruptures nacionals" de Catalunya, Galícia i Euskadi" generaran les condicions per a que la gent visqui un "règim de llibertats".