Poble Lliure, un dels dos corrents majoritaris dins la CUP juntament amb Endavant-OSAN i el més afí en el seu moment a un pacte d'investidura fins i tot amb Artur Mas, reclama a la formació anticapitalista que aprovi uns pressupostos amb JxSí, malgrat que l'acord d'estabilitat no contempla un suport incondicional a aquests nous comptes, segons han defensat sempre els diputats cupaires,. En un comunicat titulat Balanç dels darrers mesos i perspectives, Poble Lliure insisteix que la discussió entorn dels pressupostos no pot ser "un debat que encalli el procés de ruptura amb l'Estat".

Aquest corrent remarca també que "el moviment independentista no es pot permetre prorrogar els pressupostos actuals, elaborats per un govern de CiU i amb un caràcter autonomista. Aquesta etapa ja està superada; ara toca avançar".

Poble Lliure analitza també el desplegament del debat constituent durant els propers mesos. "És important tenir clar que la mobilització al voltant del Debat Constituent és un dels instruments per a desplaçar l’hegemonia, al si de l’independentisme, cap a l’esquerra", recull el text.

En aquest sentit, creuen que s'han de superar dues "indeterminacions" actuals:

  • Cal una bona formulació del moment fonamental d’aquest procés de debat, que és la vinculació entre la Fase Participativa i la Fase Parlamentària, de manera que el capital acumulat pels mesos de debat no es perdi en procediments burocràtics. Cal estudiar diferents propostes sense excloure la possibilitat d’establir una Assemblea Constituent Mixta (de polítics i de representants del debat popular previ) que doni profunditat i representativitat a la participació."
  • Cal que l’ANC, Òmnium i el projecte Reinicia arribin a establir una proposta comuna (o compartida) que permeti la dinamització del debat arreu del territori.

Per aquest motiu, Poble Lliure considera que cal potenciar una Assemblea de Representats Electes dels Països Catalans, que ha de permetre "avançar en l’articulació dels Països Catalans i en el camí de la creació d’una nova legalitat democràtica", alliberada de l'autonomisme.