El PNB planteja, al seu programa electoral per a les eleccions europees, a les que concorre a la Coalició per una Europa Solidària, CEUS, que s'impulsi "un procediment simplificat" que garanteixi la permanència en la UE de "nous Estats" que resultin de processos de secessió sempre que se segueixin les vies que prevegi una directiva de Claredat que, segons el seu parer, s'ha d'establir per propiciar arbitratges davant de problemes territorials que es produeixin als estats membres. A més, pretén que s'avanci cap a una Europa federal constituïda per "la summa voluntària de les diversitats nacionals".

Izaskun Bilbao, eurodiputada del PNB i cap de llista de CEUS -candidatura que integra també Coalició Canària, Compromís per Galiza, Geroa Bai, Proposta per les Illes i Demòcrates Valencians- ha presentat aquest dimarts a la seu de Sabin Etxea de Bilbao el programa amb què es presenten als comicis del 26 de maig.

Tal com ja ha proposat en diverses ocasions el lehendakari, Iñigo Urkullu, el PNB demana "una directiva de claredat que propiciï arbitratges per resoldre, per la via del diàleg, problemes territorials que s'enquistin als estats membres".

Es tracta, segons apunta el text, d'"un mecanisme pactat de resolució per a les comunitats que hagin expressat mitjançant les seves institucions d'autogovern, la seva voluntat de redefinir i decidir el seu estatus de relació amb l'estat membre a qui pertany."

De manera legal i pactada

Aquest mecanisme ha de servir perquè aquestes comunitats puguin romandre a la UE, "de manera legal i pactada, consultant a la seva ciutadania," si l'estat membre al qual pertanyen decidís deixar de ser membre de la Unió.

El document de la formació jeltzale també cita que s'estableixi "un procediment simplificat per garantir la permanència" a la UE "d'un nou estat resultant d'un procés de secessió quan es produeixi per les vies previstes a la directiva de claredat".