El PNB ha considerat aquest divendres que el secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, va incórrer ahir en un "doble insult, a la intel·ligència i als gudaris", en dir que el PNB i la monarquia estan units per utilitzar la Creu de Borgonya.

En la seva intervenció en el debat d'investidura, Iglesias va dir que "les dues institucions tradicionals a prova de crisi són la monarquia i el PNB, ben units per la Creu de Borgonya" i va afegir que el portaveu dels nacionalistes bascos, Aitor Esteban, somreia perquè sap el que va significar la Creu de Borgonya per als vells gudaris biscaïns", mentre que Albert Rivera ho hauria de buscar a Google.

El PNB ha puntualitzat avui que la Creu de Borgonya, una variant de la Creu de San Andreu, sempre és vermella i amb nusos en els dos troncs creuats en aspa, un símbol utilitzat al País Basc pels carlins, que van combatre al bàndol franquista contra els "gudaris" nacionalistes i la República.

Creu de Sant Andreu, de color verd

En canvi, el PNB utilitza una Creu de Sant Andreu de color verd, de vegades amb nusos, perquè "la batalla d'Arrigorriaga, símbol de la independència basca per a Sabino Arana, va tenir lloc un dia de Sant Andreu. Per això apareix l'aspa verd a la ikurriña", ha explicat Aitor Esteban a les xarxes socials en resposta a un tuit de Pablo Iglesias defensant el seu comentari.

 

"El nacionalisme basc -prossegueix Esteban- l'adapta passant-lo al color verd (associat a les fulles del roure de Gernika). Això és, les lleialtats no es tenen amb una dinastia o la monarquia sinó només amb el poble, amb l'arbre. Per al nacionalisme basc, la creu de Sant Andreu és símbol d'independència, no una altra cosa".

El portaveu del Grup Basc finalitza comentant que "en el que sí que tenia raó Pablo era en l'excel·lent salut del PNB". "En l'últim partit jugat els guanyem 28 a 11", diu amb referència al nombre de parlamentaris de cada formació aconseguits en les eleccions basques del passat 25 de setembre.