El portaveu del PNB, Aitor Esteban, ha proposat aquest dimarts que els partits d'oposició boicotegin l'elecció de l'ex-ministre d'Interior Jorge Fernández Díaz com a president de la comissió d'Afers Exteriors del Congrés. La seva idea és que l'oposició no acudeixi a la reunió d'aquest òrgan on es votarà la candidatura de Fernández Díaz, ja que si no hi ha quòrum, aquesta no es podrà celebrar. Segons Esteban, seria una "provocació" per part del PP mantenir el ministre, perquè ha estat reprovat per tota l'oposició i la seva gestió al capdavant d'Interior serà objecte d'una comissió d'investigació.

Les comissions parlamentàries estan formades per 37 membres i perquè es puguin reunir hi han d'estar presents com a mínim la meitat més un, és a dir, 20 persones. No obstant això, la iniciativa contra l'ex-ministre necessitaria comptar amb el vistiplau del PSOE, que és difícil que s'hi sumi perquè ahir ja va dir que s'abstindria a la votació, facilitant-li així la presidència. La reunió per nomenar-lo serà demà cap a les 10.30h.

El portaveu dels nacionalistes bascos no arriba a entendre què hi guanya el PP col·locant Fernández Díaz al capdavant de la comissió d'Exteriors i ha demanat a aquest partit que "reflexioni" i proposi una altra persona per al càrrec perquè nomenar-lo a ell "no té ni cap ni peus". Esteban és partidari de respectar l'acord assolit pels grups per repartir-se els càrrecs en les meses de les diferents comissions parlamentàries, que ha permès al PNB una presidència de comissió, però exigeix que es compleixi amb sentit comú.

En aquest sentit, ja ha avançat que no pensa facilitar el 'quòrum' perquè pugui substanciar l'elecció de Fernández Díaz i ha cridat la resta de l'oposició a fer el mateix. "Amb mi que no comptin", ha subratllat.

PP: "És una persona qualificada"

El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, ha opinat sobre el previsible nomenament de Jorge Fernández com a president de la comissió d'Exteriors. "És un diputat amb tots els drets i obligacions. És una persona qualificada per fer això, més que moltes persones d'aquesta cambra. Ha complert amb les seves obligacions tot aquest temps", ha justificat. Així, accepta que la cambra l'hagi reprovat, però ara es tractaria d'una qüestió parlamentària. "Hi ha ministres que poden ser colpejats d’una forma o altra però aquí hi ha un assumpte que afecta un grup" (PP), ha tancat.

PSOE: "És cosa seva"

El portaveu del PSOE, Antonio Hernando, ha exhibit condescendència sobre el fet, excusant-se sobre el pacte que es duu a terme a l'inici de la legislatura per a la repartició de les presidències de les comissions: "No proposarem un candidat alternatiu, però tenim un acord. Si el PP vol fer una pífia, és cosa seva", ha indicat. Preguntat per El Nacional sobre per què el PSOE no havia parlat amb el PP per presentar un altre candidat a la comissió, Hernando ha explicat que no era l'habitual consultar aquestes qüestions. També ha afegit que "sí", que l'oposició que farien era aquesta perquè a la tarda presentarien diverses proposicions d'oposició al govern.

C's: "Exministres amb calçador"

El portaveu de C's al Congrés, Juan Carlos Girauta, ha exposat que el seu partit es mostrava en contra del nomenament de l'exministre Jorge Fernández Díaz com a president d'Exteriors, però no estaven disposats a trencar l'acord que li otorga al Partit Popular la decisió de col·locar el seu candidat. Així les coses, ha protestat perquè no veu "adequat" que el president Mariano Rajoy situï "amb calçador tots els seus exministres" per al cobrament d'un sou. 

Podemos proposa un candidat alternatiu

Així ho ha explicat el portaveu de Podemos, Íñigo Errejón. Segons Errejón, es demanarà un informe sobre la idoneïtat de Jorge Fernández a la comissió de Garanties Democràtiques i contra la Corrupció. Errejón ha dit que ells estaven disposats a votar un candidat alternatiu del PSOE, però aquests li ho haurien negat. La formació morada preveu oferir un candidat alternatiu, Pablo Bustinduy, el seu diputat a la mateixa comissió. Però segons Errejón, els socialistes també s'haurien negat a donar-li suport i així ho haurien parlat en una conversa mantinguda en privat.

ERC i CDC, també en contra

Per al portaveu del PDECAT, Francesc Homs, proposar Fernández Díaz com a president de comissió és "un dels episodis més surrealistes del Congrés", ja que es tracta de la mateixa persona que ha estat reprovada per la Cambra, que ha manifestat que no confia en ell. "És un contrasentit -ha explicat–. Si no hi ha confiança per a un càrrec, tampoc no hauria d'haver-n'hi per a cap altre càrrec".

Homs considera que l'elecció del PP és una "provocació" i espera que els socialistes, que van promoure la comissió d'investigació del Congrés sobre la gestió de Fernández Díaz a Interior, siguin ara "conseqüents" i impedeixin el seu nomenament com a president de comissió.

També Esquerra està disposada a estudiar la 'plantada' per impedir l'elecció de Fernández Díaz, que segons Gabriel Rufián ja presideix de facto la comissió "de forma indigna" gràcies al suport del PP i de les seves dues "marques blanques", amb referència a Ciutadans i al PSOE.