1. Imma Folchi plega

Imma Folchi deixarà aquesta legislatura la Secretaria General del Parlament, un càrrec clau en l'estructura orgànica del poder legislatiu de Catalunya. És l'òrgan superior de l'administració parlamentària amb funcions de cap del personal i dels serveis del Parlament i amb funcions d'assessorament de la Mesa i la Junta de Portaveus. Folchi ocupa aquesta responsabilitat des de 1999 i és lletrada del Parlament des del 1981. El canvi, del qual ha tingut coneixement El Nacional, ha sorprès alguns membres de la Cambra perquè la complexitat de la legislatura que s'obre necessita gats vells en la dinàmica parlamentària. Altres fonts apunten que ja el 2012 va anunciar a Núria de Gispert la seva intenció de plegar. Folchi continuarà com a lletrada del Parlament. El seu successor haurà d'aprovar la Mesa a proposta de la presidenta del Parlament, que haurà de triar entre els lletrats de la Cambra.

2. L'Estat Major desembarca a Barcelona

Fet absolutament excepcional en les relacions de l'Exèrcit amb Catalunya. Divendres 2 d'octubre se celebraran els actes commemoratius, a escala estatal, del Dia del Veterà de les Forces Armades Espanyoles, a la caserna del Bruc. Uns actes que presidirà el General d'Exèrcit Jaime Domínguez Buj, cap de l'Estat Major de l'Exèrcit, una visita inèdita del màxim comandament de l'Exèrcit de Terra. L'homenatge consistirà en una parada militar, que inclourà homenatge a la bandera espanyola, acte als caiguts i desfilada. L'assistència total de veterans i familiars es preveu que sigui d'unes 2.000 persones.

3. El jutge de Mas treballa a Andorra

El nomenament del jutge Joan Manuel Abril Campoy com a instructor de la imputació d'Artur Mas ha aixecat moltes suspicàcies. Aquest jutge, nomenat pel ministre de Justícia espanyol i del PP, Rafael Catalá, va ser reescollit  el 10 de desembre de 2014 president del Tribunal Suprem d’Andorra, un país que ha marcat l'agenda política de Catalunya del darrer any. La col·laboració de la Justícia espanyola amb l'andorrana s'ha regularitzat amb un conveni, signat el 23 de juliol passat, entre el Consell General del Poder Judicial i el Consell Superior de la Justícia Andorrana, que paga als magistrats espanyols la seva col·laboració al petit país dels Pirineus.

4. Imputació + nova llei de Seguretat Nacional

El mateix dia que la sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va decidir imputar Artur Mas, el BOE publicava la nova llei de Seguretat Nacional. Una norma que endreça de dalt a baix els sistemes d'intel·ligència, informació i seguretat en casos de crisi i emergències. La llei permetrà acotar la crisi en un territori determinat. Així mateix, el president del Govern espanyol podrà agafar el comandament dels Mossos i de les policies locals de Catalunya en cas de declaració de "Situació de Crisi" a Catalunya.

5. Indepes d'ICV defensen l'acord amb Podemos a les generals

Tot i que el sector independentista d'ICV està una mica empipat amb la direcció del partit després del 27-S, la sang no arribarà al riu. En el Consell Nacional de dissabte rondinaran però veus de Compromís per la Independència, el corrent oficial independentista del partit, defensarà que a les eleccions espanyoles es mantingui l'acord amb Podemos. "En cas contrari, correm el risc de quedar com Unió", alerten.

6. Pere Navarro es reivindica

perenavarro

Amb cara de descansat, l'exprimer secretari del PSC, Pere Navarro, ha passat avui pel Parlament per fer dissabte del despatx. Navarro té previst anar a les llistes del Congrés, amb Carme Chacón i Maurici Lucena, però tot apunta que l'aparell del partit li demanarà que vagi a la llista del Senat. En una conversa distesa amb El Nacional ha reivindicat el seu projecte polític. "La reforma constitucional de Pedro Sánchez ja la vaig proposar jo el 2012 i es va posar negre sobre blanc a la Declaració de Granada", recorda. "I per si algú dubta que les meves propostes no tiren endavant, recordeu que jo vaig ser el primer a apostar perquè el rei Joan Carles abdiqués", es vanta.

7. Podemos demana 200 milions per apujar el sou dels soldats

Els senadors de Podemos estan preocupats per la nòmina dels soldats espanyols. Ramon Espinar ha defensat una esmena als Pressupostos Generals de l'Estat per al 2016 per tal que s'augmenti en 200 milions d'euros la nòmina dels soldats de les forces armades. Un dels Círculos de la formació  -l'organització de base- és, precisament, el de les Forces Armades.

esmena

8. Un altre alcalde d'Unió que estripa el carnet

9. Rivera, amb 20 ambaixadors

Segons el departament de premsa de C's, el president de la formació, Albert Rivera, s'ha reunit avui amb 20 ambaixadors a Madrid. El mateix partit ha assegurat que la trobada ha servit per explicar la "situació de Catalunya després del 27-S". Rivera també ha venut el seu projecte als diplomàtics de cara a les eleccions espanyoles del mes de desembre.

10. Menyspreu del director de TVE a Catalunya

José Antonio Sánchez, president de RTVE, va comparèixer ahir al Senat i davant les preguntes del senador de l'Entesa Catalana, Jordi Guillot, sobre la poca informació del 27S de la televisió pública, va respondre: "Als espanyols els interessa més Gran Hermano que Catalunya".

11. El ministre que comprava a les seves empreses

Pedro Morenès, el ministre de Defensa que va advertir que les Forces Armades defensarien el que havien de defensar en cas de secessió de Catalunya, es troba ara collat per ocultar compres del ministeri a empreses relacionades amb ell. Feia temps que els diputats d'Amaiur hi anaven al darrere, fins que la informació finalment ha saltat. El ministre s'hauria gastat 30 milions d'euros amb munició a Instalaza.

Postres de músic

Solidaritat Catalana per la Independència està viva. /// Maurici Lucena té ganes, abans de plegar, de conèixer Lluís Llach, cap de files de JxSí, per Girona. "Em vaig casar amb una cançó seva", confessa a El Nacional. /// Ara que la CUP es considera hereva del POUM, potser és bo recordar que aquest setembre fa 80 anys de la fundació. /// El SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence, Cerca d'Intel·ligència Extraterrestre) assegura que trobarà vida  intel·ligent el 2040... a l'espai extraterrestre.