Hi ha vida més enllà dels pressupostos per al 2017, presentats avui pel vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, i que preveuen una partida de 5,8 milions d'euros pel referèndum.

Ara bé. Com que aquest debat no arribarà a la cambra catalana fins el 20 de desembre, i l'aprovació definitiva no es preveu fins el 8 i el 9 de febrer, el Parlament ha de seguir el seu curs natural i demà i dijous tornarà a celebrar tres setmanes després -com sempre- un ple ordinari, en què es faran quatre debats a la totalitat: votació electrònica, assistència sanitària, reducció de l'IRPF i menors.

Aquest serà el primer ple sense Enric Millo, que va renunciar al seu escó en ser nomenat nou delegat del govern espanyol a Catalunya, i el primer amb el nou diputat del PP Sergio Santamaría, que ja havia ocupat una cadira a l'hemicicle l'anterior legislatura.

Com sempre, abans de centrar-se en aquestes matèries, el president del Govern, Carles Puigdemont, se sotmetrà l'habitual sessió de control i, abans de començar amb els debats, es llegirà la declaració institucional per a l'Eliminació de la Violència contra les dones, que va ser el passat 25 de novembre. Aquest text és un dels pocs punts en què tots els grups parlamentaris hi estan d'acord. I és que tots tenen clar que "el terme 'feminicidi'" s'ha d'utilitzar "com a concepte aglutinador de les formes de violència de gènere que acaben en l'assassinat de dones".

Consolidar el sistema

"Mantenir i consolidar el compromís del sistema universitari amb la captació i retenció de talent del professorat universitari i potenciar la incorporació de personal docent i investigador a les universitats públiques mitjançant les figures contractuals que estableix la Llei d’universitats". Aquest és l'únic punt que es votarà sobre la pròrroga del Pla Serra Húnter fins el 2030 amb efectes retroactius des de l'1 de gener del 2016.

Aquest pla s'emmarca en el nou model de personal acadèmic que el Govern promou per "reforçar l'obertura social", així com la "internacionalització" de les universitats catalanes. La iniciativa serà presentada pel conseller d'Empresa, Jordi Baiget, i es tramita mitjançant un procediment de lectura única, que permet aprovar-la en un sol debat al ple.

Catalans al món

Més facilitats per votar. Això és el que es votarà acte seguit a la pròrroga del Pla Serra Húnter, un projecte de llei que estableix el procediment de votació electrònica pels catalans residents a l'estranger. Tot i que Ciutadans i el PP ja han presentat esmenes a la totalitat, si el ple les rebutja, la iniciativa tirarà endavant. 

L'encarregada de presentar el text serà la consellera de Governació, Meritxell Borràs, que explicarà que els electors que decideixin votar electrònicament des de fora del país, no només hauran de sol·licitar el vot, sinó també identificar-se a la plataforma de votació electrònica. Després d'això, l'elector rebrà per mitjans electrònics tota la documentació per poder votar. La iniciativa contempla el caràcter secret del vot, la seguretat en totes les fases del procés i controlarà que només s'emeti un vot per persona.

Sanitat universal

Havent dinat, el conseller de Salut, Toni Comín, serà l'encarregat de reprendre el ple amb el debat a la totalitat del projecte de llei d'universalització de l'assistència sanitària, que es tramita amb caràcter urgent. L'objectiu és que totes les persones residents a Catalunya tinguin accés a l'assistència sanitària i els càrrecs es facin als fons públics.

I no només això. També contempla que els no residents tinguin dret a l'assistència sanitària d'urgència, així com a la continuïtat de l'atenció fins que rebi l'alta mèdica. El PP també ha presentat en aquest punt una esmena a la totalitat.

L'IRPF en les rendes baixes

El PP farà un proposició de llei per reduir l'IRPF a Catalunya per instar el Parlament a reduir-lo en el tram autonòmic i, especialment, a les rendes baixes i mitjanes, així com ampliar les deduccions per lloguer o rehabilitació de l’habitatge habitual i crear-ne cinc de noves: per família nombrosa, adquisició de llibres de text i material escolar, contractació de cobertura mèdica mitjançant assegurances de salut privades, despeses en llars d'infants i cura d’ascendents més grans de setanta-cinc anys a càrrec.

La proposta arriba a la cambra amb dues esmenes de rebuig, la de Junts pel Sí i la de Catalunya Sí que es Pot.

Oportunitats pels menors

És una iniciativa del PSC, que vol modificar la disposició addicional setena de la Llei 14/2010, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència. L'objectiu és modificar la llei perquè les pensions a què tenen dret els menors tutelats per la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència els siguin abonades íntegrament quan acabi la tutela.

La proposta continuarà previsiblement la tramitació parlamentària, ja que cap grup hi ha presentat cap esmena.

Una moció de cada grup

Després de substanciar set interpelacions dels grups als consellers (dijous al matí) i de crear una comissió d'estudi de l'emprenedoria i els autònoms, cada grup presentarà una moció, que més tard se sotmetra'n a votació.

La CUP serà sobre l’espai català de comunicació audiovisual, la de CSQP sobre les polítiques agràries, ramaderes i forestals, la del PSC sobre les places residencials i els centres de dia, la del PP sobre planificació d’equipaments sanitaris i, finalment, C's en presentarà dues: l’ocupació juvenil i la transparència del Govern.